Jäävihm tõi erakorralise meditsiini keskusesse rekordhulga pöördumisi

Alexandra Saarniit
Copy
Kiirabiautod 23. veebruaril Ida-Tallinna Keskhaigla Erakorralise meditsiini osakonna ees.
Kiirabiautod 23. veebruaril Ida-Tallinna Keskhaigla Erakorralise meditsiini osakonna ees. Foto: Madis Veltman / Postimees

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini keskusesse (EMK) toodi 23. veebruaril jäävihmast põhjustatud libeduse tõttu rekordarv ohvreid kiirabiga.

Jäävihm põhjustas üle Eesti, peamiselt Tallinnas ja Harjumaal kaose: juhtus ligi 300 avariid ning EMKsse sattus libeduse tõttu sadu traumapatsiente. Võrreldes tavapärase talve ööpäevaga suurenes kiirabi väljakutsete arv kolm kuni neli korda. 

«Andmete järgi löödi ITK ajaloo kiirabi rekord. Meil käis ööpäeva jooksul 92 brigaadi. Viimase aja koormust arvestades oli ka patsiente väga palju – 191,» ütles ITK EMK juhataja dr Märt Põlluveer, tuues võrdluseks, et eelmisel aastal oli haigete arv ühe päeva jooksul üle 145 vaid kahel või kolmel korral. Põlluveer ütles, et suure koormuse tõttu oli vaja appi kutsuda lisapersonali. 

Kokku pöördus 23. veebruaril ITK EMKsse 191 patsienti, kellest 33 jäid edasisele haiglaravile. «33 haiget on ka varem saadetud statsionaarsele ravile, aga seekord sai ortopeedia keskus põhisurve osaliseks, võttes vastu 14 haiget,» märkis Põlluveer.

«Umbes 12.30 süvenes olukord, kus kiirabi ei saanud meie estakaadile sõita, kuna oli väga libe. Meie aktiivne julgestus muutus siis liivatajaks ja viskas estakaadile liiva. Majandusosakond tegi lööktööd ja organiseeris meie EMO ette ja ümber C-korpuse libedusetõrje. Aga sai ka looduselt nöökida, sest visatud killustik jäätus umbes tunni jooksul uuesti ja nii tuli tööd otsast alustada,» kirjeldas EMK juhataja läbielatud raskusi.

«Tegime 110 tomograafiat,  67 röntgenit, kaks ultraheli. Ära tarvitati suur osa osakonna kipsivarust, siiski pidasid meie varud vastu ja seintelt kipsi lahasteks ei olnud vaja leotada,» märkis Põlluveer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles