Fortumi tütrel Uniperil on suured vesinikuplaanid

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
2020. aasta maikuus protestisid Düsseldorfis Uniperi aastakoosoleku toimumiskoha ees mitmed rohelised organisatsioonid ettevõtte Datteln 4 söejõujaama vastu.
2020. aasta maikuus protestisid Düsseldorfis Uniperi aastakoosoleku toimumiskoha ees mitmed rohelised organisatsioonid ettevõtte Datteln 4 söejõujaama vastu. Foto: via www.imago-images.de/imago images/Manngold

Soome Fortumi tütarettevõte Uniper plaanib Hamburgi lähedale rajada rohelise vesiniku tootmise tehase, mis toodab peale vesiniku nii elektrit kui soojust. Vesiniku tootmiseks vajalikud elektrolüüserid soetatakse Siemens Energylt. 2035. aastal tööd alustavasse üksusesse investeeritakse 500 miljonit eurot.

Uniperi tegevjuht Andreas Schierenbeck teatas Soomes ilmuvale Kauppalehtile, et selliste projektide ettevõtmisel on vaja ulatuslikku riigiabi. Praegu Saksa majanduses käima lükatav ulatuslik rohepööre ja vesinikumajanduse aluste loomine seda ka võimaldab.

Uniperi juht on veendunud, et oleme jõudnud olukorda, kus laboreis loodu – see puudutab vesinikutehnoloogiaid – on üsna kohe saamas tööstuslikuks. Kauppalehti aga vahendab, et skeptilisemad Uniperiga seotud inimesed on arvanud, et plaanist saab asja alles kümnendi lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles