AK Kunst sinu ümber. Tulevikku vaatav Kärt Ojavee: «Tehnoloogia ja traditsioonid on lahutamatult põimunud»

Sten Ojavee
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse kuraator
Copy
Kunstnik Kärt Ojavee oma stuudios.
Kunstnik Kärt Ojavee oma stuudios. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kärt Ojavee on disainer, kelle loominguline mitmekülgsus ulatub muusika tegemisest teadustöö ja uute materjalide loomiseni. Oma töödes ühendab ta ümbritseva ühiskonna arengud tehnoloogiliste uuenduste ja traditsiooniliste käsitöövõtetega. Kohtusime Ojaveega tema stuudios ja rääkisime sellest, kuidas materjalidega töötav disainer näeb oma valdkonna arenguid kriisi tingimustes ning millised on tekstiili võimalused probleeme ületada.

Vaatamata samale perekonnanimele ei ole intervjueerija ja intervjueeritav kuidagi seotud.

Tegeled väga paljude loominguliste valdkondadega: oled disainer ja kunstnik, teed bändi, teadust, lavakujundust ja kostüüme. Kuidas sa selle kõigeni üldse jõudsid?

Mind on mõjutanud kasvukeskkond ja toetav perekond, kes võimaldas mul tegeleda erinevate loominguliste valdkondadega. Teadsin varakult, et tahan pärast keskkooli EKAsse astuda, ja tulin 15-aastaselt Tallinna elama, et saaksin ettevalmistuskursustel osaleda.

Mind on alati huvitanud muusika ja helidega eksperimenteerimine, käsitööoskus ja töötamine materjalidega, erinevad tehnoloogiad ja uued suunad teaduses. Mu loomingulises tegevuses on need huvid põimunud ja üksteisega seotud. Kunst, disain, muusika ja loomepõhine teadustöö täiendavad üksteist ja ma ei pea vajalikuks neid lahutada. Kui mõnele etendusele kostüüme kavandan ja valmistan, siis tegelen sarnaselt disaineri tööga konteksti spetsiifikaga, kombineerides eri oskusi.

Ei ole sagedane, et räägin kunstist inimesega, kellel on doktorikraad. Räägi, mida see üldse tähendab.

Oma doktoritöös ühendasin loometööprotsessis tekkivad teadmised, praktilised tehnoloogilised lahendused ja teoreetilise uurimuse. Selle tulemusena valmis sari hübriidmaterjale ja interaktiivseid tekstiile, mis ühendasid traditsioonilisi ja kaasaegseid tehnoloogiaid. Mind huvitas, kuidas digitaalsed lahendused põimuvad esemete ja materjalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles