Kallas: ka Eestilt on vaktsiine palutud

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Peaminister Kaja Kallas oma esimesel ülemkogul. Kallase sõnul rääkis ta ELi valitsusjuhtidele ja riigipeadele, et vaktsineerimisel vajavad abi ka Gruusia, Ukraina ja teised idapartnerlusriigid. 
Peaminister Kaja Kallas oma esimesel ülemkogul. Kallase sõnul rääkis ta ELi valitsusjuhtidele ja riigipeadele, et vaktsineerimisel vajavad abi ka Gruusia, Ukraina ja teised idapartnerlusriigid. Foto: Jürgen Randma/riigikantselei

Kuigi üldpildis on kõik nõus, et ELil on vastutus ka maailma ees, ei mõistaks Euroopa valijad, kui praeguses defitsiidiolukorras hakataks vaktsiine kolmandatele riikidele kinkima, ütles peaminister Kaja Kallas pärast ülemkogu.

Üleeilsest eilseni kestnud ELi valitsusjuhtide ja riigipeade kohtumine peeti suure koroonariski tõttu videosillal ja tõvetõrjega seonduvate küsimuste arutamisele kulus seal ka kõige pikem aeg. Kallasele oli see esimene ülemkogu.

Mis on ülemkogu tunnetus, millal saab Euroopas olema piisavalt vaktsiine?

Kindlat kuupäeva muidugi ei öeldud. Jutt käib selle ümber, milliseid pingutusi on vaja ja mida Euroopa Komisjon saab teha, et vaktsiinitarned kulgeksid tõrgeteta. Põhiline fookus oli sellel, kuidas vaktsiinitootjad saaksid oma kohustused Euroopa ees täidetud – mis on kitsaskohad, mida on vaja, et suurendada vaktsiinide tootmist.

Näiteks Euroopa Komisjon saab kokku viia ravimitootjad, et need teeksid koostööd, kui ühel on üks ja teisel teine tooraine, et nad saaksid tootmist kiirendada.

Samamoodi [arutasime], mida saab komisjon teha, et kõrvaldada tarneahelates kitsaskohad, kuhu vaktsiinid ja tootmisprotsess kinni jääb, ning tagada toorainete olemasolu.

Konkreetset kuupäeva, millal kõik hakkab sujuma, ei öeldud. Kõik avaldasid sellega seoses väga suurt muret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles