Lihula mõis saab remondiks ligi 100 000 eurot

BNS
Copy
Lihula mõisa peahoone ehk härrastemaja valmis 1840. aastal.
Lihula mõisa peahoone ehk härrastemaja valmis 1840. aastal. Foto: Mailiis Ollino

Lääneranna vald saab muinsuskaitseametilt ligi 100 000 eurot toetust, et korda teha Lihula mõisa karniisid ja korstnad, kirjutab Lääne Elu. 

Lääneranna valla arendus- ja hankespetsialisti Rein Kruusmaa sõnul peaks muinsuskaitse toetusest jaguma, et saaks korda ümber kogu maja jooksev räästaalune karniis. Lihula mõisahoone karniis on olnud kaua kehvas seisukorras – kõige hullemaid kohti on küll parandatud, aga sellest pole abi olnud.

Kruusmaa ütles, et eelmisel aastal tehti Lihula mõisas korda esifassaadil olev dekoratiivviil, mis hakkas juba välja vajuma, ja maja esiküljel on parandatud ka vihmaveesüsteemi, et vihmavesi müüre lõhkuma ei pääseks.

Väiksemaid muinsuskaitsetoetusi jagus ka teistele Lääneranna valla muinsuskaitseobjektidele. Virtsu linnuse varemete taastamiseks on 7000 eurot, mille eest on kavas konserveerida linnuse idapoolne müüritis. Virtsu linnuse müüre ja torni on konserveeritud juba mitu aastat, kuid sel aastal on kavas ette võtta peasissepääsust paremale jääv müürilõik. Virtsus saadi muinsuskaitseametilt toetust ka Virtsu mõisa väravahoone katusekivide vahetuseks ja konstruktsioonide parandamiseks.

Virtsu arenguseltsi eestvedaja Jüri Mõniste sõnul on väravahoone kivikatus aastaid seisnud ja lagunenud. «Kui lahti võtame, siis paistab, kas peab ka talasid vahetama,» ütles ta.

Mõniste sõnul sai arenguselts värvahoone katuse parandamiseks ligi 3000 eurot ka tuuleparkide kasumist kogunenud fondist. Samuti jagus muinsuskaitseameti toetusest kahele muinsuskaitse all olevale talukompleksile: Kelu külas asuvale Jaagu ja Kirikukülas asuvale Tika talule. Neist esimeses on kavas restaureerida riideait, teises aga taastada rookatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles