Raul Kirjanen: põletamispuidust maju ei ehita (8)

Raul Kirjanen
, Graanul Investi juht ja suuromanik
Copy
Raul Kirjanen.
Raul Kirjanen. Foto: Sander Ilvest

Puidu põletamine ei ole mitte tööstuse kullaauk, vaid jäätmejaam, kirjutab Graanul Investi juht ja suuromanik Raul Kirjanen.

Samamoodi nagu oleme tervisekriisi lahendamisel ja vastumeetmete planeerimisel saanud aru, et ainult ja üheselt meditsiinilistele argumentidele toetudes põhjustame tõsiseid ja kohati pöördumatuid tagajärgi muudes ühiskonna kihtides, tuleks vaadelda ka bioenergeetikateemalist vaidlust. Ühekülgselt ökoloogilistele argumentidele tuginev survestamine ning majanduse, regionaalarengu, energeetika ja metsanduse valdkondadega seotud teadlaste järelduste pidev eiramine teeb võimatuks igasugused kokkulepped ja vaid tsementeerib praeguseid fossiilsetel kütustel põhinevaid lahendusi.

Viimasel ajal on eriti püütud hakata looma muljet, et puidu kasutamine energeetikas on loodusele kahjulik ega täida kliimaeesmärke. Selle tarbeks näidatakse ühekülgselt isegi hiljuti Euroopa Komisjoni juures tegutseva sõltumatu teadusuuringute keskuse järeldusi, mis tegelikult kinnitavad biomassi rolli tuleviku energeetikas ning kliimaeesmärkide saavutamisel.

Samal ajal on selge, et puidu kasutamine energeetikas täidab vaid osa meie tulevikuenergeetika vajadustest ning jätkusuutlik metsade majandamine seab sellele ka piirid. Kui vaatame Eesti metsandust ja puidutööstust, siis praegune olukord on optimaalne ning sellest johtuvalt ei ole ka suuri energeetilist biomassi kasutavaid projekte Eestisse viimase kolme-nelja aasta jooksul tehtud.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles