IRL ajalehes ilmunud karikatuur ärritas juudi kogukonda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL väljaandes ilmunud karikatuur, mis pahandas juute.
IRL väljaandes ilmunud karikatuur, mis pahandas juute. Foto: Repro.

Eesti juudi kogukonda pani nördima Isamaa ja Res Publica Liidu ajalehes ilmunud Gori vana karikatuur, mille allkirjas mainitakse juutide maailmavallutusplaane.

«Sain ajalehe esmaspäeval, olin nördinud ja üllatunud. Õhtul võtsin väljaandjaga ühendust ja mulle öeldi, et tegu on üksikjuhtumiga, noore kaastöötaja eksimusega,» ütles Eesti juudi kogukonda juhtiv vandeadvokaat Alla Jakobson venekeelne Postimees.ee'le.

Väljaande ajalooteemalist materjali illustreeris omaaegse tuntud karikaturisti Gori kolmikpilt nõukogude okupatsiooni kohta.

Ühe pildi alla on kirjutatud «Asi algas sellega, et «isake» Stalin neelas alla oma pühalikud tõotused, kiskus lõhki mittekallaletungilepingu ja otsustas vallutada Eesti riigi ja hävitada eesti rahva, kes ei nõustunud juutide maailmavallutamise püüetega». Ajaleht ilmus nii eesti kui vene keeles.

Jakobsoni sõnul ilmus karikatuur juhtkirja kõrval, mille oli kirjutanud erakonna esimees Mart Laar. Seetõttu võis jääda ekslik mulje, et tegu on partei ametliku seisukohaga. Naine lisas, et 70 aasta tagune karikatuur avaldati ilma igasuguse selgituse ja kontekstist väljarebituna.

Naise sõnul pakkus toimetus välja, et avaldavad järgmises numbris vabanduse, tema aga soovib kohe avalikku vabandamist.

Tegu on ajaloolise dokumendiga

Tema sõnul pakkus toimetus välja võimaluse avaldada järgmises numbris vabandus, naine soovib kohe avalikku vabandust.

Eesti Eest toimetuse kinnitusel on nii pilapilt kui ka selle allkiri originaal ning võetud 2003. aastal ilmunud raamatust.

«Tegemist on ajaloodokumendiga, mis avaldati seoses artiklitega Eesti okupeerimisest 1940. aastal,» teatas partei pressiesindaja Rauno Veri.

Tema sõnul ei saa karikatuuri mingil juhul tõlgendada ei vaenu ega antisemitismi rõhutavana.

«Tegemist on ajaloodokumendiga, mis on mõne aasta eest avaldatud. Gori on piisavalt tuntud karikaturist ning seetõttu ei tulnud toimetusele pähegi, et keegi peaks selle peale solvuma,» sõnas Veri.

Ta lisas, et nad vabandavad kõigi ees, kes selle avaldamise pärast end solvatuna tunnevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles