Lanno: Kallase esimene otsus piiranguid leevendada tuli valel ajal (25)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno tõdes Kanal 2 «Reporteri» otsestuudios, et Kaja Kallase otsus võimule tulles piiranguid leevendada tuli valel ajal, sest leevendused andsid ühiskonnale tunde, et kohe-kohe saab kõik mööda. Lanno sõnul läheb riik lukku 3-4 nädala pärast, juhul kui nakatumisnäitajad jäävad konstantselt 1500, 1600 juhu juurde päevas. 

Tanel Kiik ütles täna, et see on aja küsimus, millal haiglaravi vajavate patsientide hulk ületab haiglate võimekuse. Kas me ootame täieliku Eesti riigi lukku panemisega seni, kuni meil on käes kevadine Itaalia, kus inimesed vaaguvad hinge juba haigla ukse taga? 

Me oleme tänase päevaga ära teinud miljon testi, et kindlaks teha, kes viirust kannavad. Meil on tuhatkond haigla voodikohta ootamas ja täitumas haigetega, keda tuleb juurde kümnetes ja kümnetes. Meil on 14 päeva 100 000 inimese nakkusnäitaja üle tuhande ehk Euroopa absoluutses tipus. Loomulikult haiglavõrk ei pea ühel hetkel sellisele kasvutempole enam vastu.

Mis on see nakatumisnumber, mille puhul enam ka haiglasüsteem vastu ei pea, kas see on 2000 nakatunut päevas või kuhumaani oodatakse?

Tänane 1000-ne (haiglakoha-E M-L.) tase on saabumas juba märtsi keskel, need kohad on juba haiglates olemas, kuigi on juba neli haiglat Eestis, kes on oma reservi covid-haigete osas ära kasutanud. Kus see hetk võib olla? Kui neid nakatunuid tuleb päevas juurde 1500, 1600, 1700 konstantselt, prognoosid näitavad ka 2000-st üle minevaid numberid, siis ta tuleb kiiresti kätte, see on 3-4 nädala perspektiiv.

Kas sellisel juhul ei jää muud üle, kui et kõik pannakse lukku?

Me peame rääkima, kas me suudame inimeste tervise eest enam seista ja see on see hetk, kus tuleb teha neid otsuseid, et panna see tegevus seisma, et inimesed saaksid aru, et omavahelist distantsi tuleb hoida ja nakkuseahelad me peame lihtsalt katkestama.

Kas täna kehtima hakkavad piirangud on teie meelest piisavad?

Loomulikult ka mina tervise aspektist lähtudes eelistan võimalikult karme piiranguid tänasel hetkel ja pigem selliseid, mis annavad veendumuse, et nakkuskordajast üks inimene ei anna teisele inimesele enam nakkust edasi. Seda me saame teha ainult siis, kui me püsime distantsil ja ei käi üksteisega tihedalt läbi.

Kas teie hinnangul tuleks kaubanduskeskused ja restoranid sulgeda? 

Mul käis see mõte tegelikult läbi juba detsembris ja väga küüniline oleks enne jõuluoste öelda, et kaubanduskeskused tuleb kinni panna ja toonane valitsus ka ei pidanud seda vajalikuks meetmeks veel ja me suutsime saavutada ka ilma neid kinni panemata sellise platoo ehk taseme, kus nakkuse edasilevik seiskus.

Siis tuli Kaja Kallase valitsus, kes leevendas juba olemasolevaid piiranguid. Kas see oli viga?

Tõenäoliselt sel hetkel oli vale aeg seda teha. Sinna jooksid mitmed episoodid kokku. Sinna jooksis kokku koolivaheajast edasi tulnud nakkuse tõus, mis me oleme näinud juba eelmisest kevadest saadik, et see koolivaheaja järgselt tõuseb. Ja ka teised leevendused andsid ühiskonnale tunde, et kohe-kohe saab see kõik mööda. See oli veel see raske hetk, viimane tõusu hetk, kus tuli vastu pidada ja me andsime sel hetkel ühsikonnana liiga kergelt alla.

Nii et see Kaja Kallase lähenemine, millega ta võimule tuli, et vähem piiranguid, rohkem vastutustunnet, see ei toimi?

Ma arvan, et me oleme kõik väsinud ja see on see koht, kus meil tuleb anda julgustavat tuge üksteisele, meil tuleb üskteist korrale kutsuda ja meil tuleb selgitada, miks me seda korralekutsumist vajame.

Soomes kehtestati tänasest hädaolukord, restoranid pannakse kinni nädala pärast ja valmistutakse komandanditunni kehtestamiseks, kus kodust võib välja minna vaid todupoodi ja apteeki. Nende koroonanäitaja oli täna 392, meil üle tuhande. Neil on haiglates 239 inimest, meil 563. Soome rahvaarv on teatavasti meie omast 4 korda suurem. Mida meie ootame? 

Võibolla paar numbrit siia juurde. Soome juurdekasv nädalaga oli üle 30%. Viie nädalaga on neil sada protsenti kasvu. Nad on mures nagu eestlased, et teha kõik selleks, et ühiskond ei nakatuks edasi, sest ainult seda meedet me saame praegu kasutada, sest vaktsiinide saabumise kiirus ei ole võluvits.

Urmas Sule ütles, et haiglaravi vajadus nooreneb ja üha rohkem vajavad ka intensiivravi 40-50 aastased inimesed. Millest selline muutus?

Nakkuste levik on liikunud üle nüüd teismeliste grupist nende vanematele. Töökohtades on nakkus levima hakanud ja selle tõttu on ka haiglasse sattunud nooremaid inimesi.

Milline on hektel kõige noorem koroonasse surnud inimene Eestis?

33-aastane inimene.

Kui palju on terviseamet teinud kogu koroonaperioodi jooksul inimestele trahve ja mis summas? 

Me oleme teinud tänaseks 44 väärteomenetlust ja 76 riiklikku järelvalvemenetlust. Väärteomenetlusi on tehtud summas 4160 eurot ja riiklikku järelvalvemenetlusi kahel juhul 2500 euro eest.

Nii, et hirmu, et ma saan trahvi, kui haigena välja lähen ja teisi ohtu sean, Eestis ei ole?

Ma arvan, et see on üleüldine hoiak. Inimesed praegu panevad maski eelkõige ette siis, kui politseiametnik nurga tagant välja ilmub. Nad teeksid öiseid kogunemisi ka siis, kui see on keelatud, nad bussis kannavad maski suhteliselt hästi, aga on ka palju neid, kes ei kanna.

Kas see on teie meelest õige, et praeguses olukorras vaktsineeriti sel pühapäeval veidi üle 300 inimese? Samal ajal oli nakatunuid üle tuhande ehk koroonaviirus puhkepäevi ei võta. Kas meie peaksime?

See on hea küsimus, kui mõelda tervishoiutöötajaid, kes on aasta otsa olnud kostantses ülekoormuses…

Jah, ülekoormus on arusaadav, aga kas me ei peaks siis võtma appi erafirmat, kui meil on olukord, kus tuleks vaktsineerida ja isegi on mida vaktsineerida, aga inimesed on ülekoormatud?

Ma usun, et töötajad perearstikeskustes saavad väga hästi aru, mida oleks vaja teha ja nad on andnud endast kõik, et vaktsineerimist saaks kiirendada. Vaktsiini lihtsalt ei ole tulnud piisavalt peale.

Terviseameti endine pressiesindaja Simmo Saar avalikustas enne seda, kui ta lahti lasti, et Terviseametil puudub korralik plaan vaktsineerimiseks. Elu on näidanud, et kodanik Simmo Saarel oli õigus, tänaseks on kinnitanud seda ka peaminister. Äkki te soovite Simmo Saare ees täna vabandada?

Ma ütlen seda, et terviseameti jaoks ei ole siin ühtegi olulist põhjust vabandada.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles