Politsei saadab laste pussitaja kohtupsühhiaatrilisse ekspertiisi (4)

Copy
Võhma pussitamise sündmuspaigal töötasid eile kriminalistid.
Võhma pussitamise sündmuspaigal töötasid eile kriminalistid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lõuna ringkonnaprokuratuuril on plaanis taotleda kohtult luba võtta vahi alla esmaspäeva õhtul Viljandimaal kaht last pussitanud naine, kellel varasemaid õigusrikkumisi ei ole. Pussitamise motiivid on veel selgitamisel.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria Gonjaki sõnul viib politsei teisipäeval läbi menetlustoiminguid, võttes muu hulgas asjaosalistelt ütlusi. Ühtlasi on selgitamisel rünnaku motiivid, sealhulgas see, kas pussitajat võis häirida laste tegevus. 

«Prokuratuuril on plaanis kolmapäeval taotleda kohtult kahtlusaluse vahistamist,» kinnitas Gonjak BNS-ile.

Justiitsminister: ohver ei ole kunagi rünnakus süüdi

Justiitsminister Maris Lauri sõnul ei ole vägivallale kunagi mingit õigustust ja ohver ei ole kunagi süüdi selles, et teda rünnatakse.

«Eilne juhtum Võhmas, kus rünnati kaht last, vapustas taas avalikkust. Sellised juhtumid tekitavad hirmu, nagu ka hiljuti Lasnamäel aset leidnud tapmine, kus naaber tulistas laste silme ees nende ema. Eilse juhtumi kajastamisel on meedias juba kõlanud küsimus, kas lapsed võisid neid rünnanud naist häirida. Kordan juba palju kordi räägitut: põhjus ei ole kunagi vabandus ega õigustus vägivallale, ohver ei ole kunagi süüdi, kui teda rünnatakse,» ütles Lauri.

Minister märkis, et mistahes põhjusel selline asi juhtus, siis riik reageerib vägivallale. «Eesti ühiskonnas on iga inimene ja iga laps väärtus. Lapsed ei ole väiksemad täiskasvanud vähemate õigustega. Vastupidi, laps vajab täiskasvanute erilist kaitset,» ütles Lauri.

Ta lisas, et valitsuse ja tema prioriteet justiitsministrina on vägivalla ennetamine ning laste vastu toime pandud kuriteod, et selliseid juhtumeid tuleks ette võimalikult vähe, ideaalis üldse mitte.

Justiitsministeerium on koostamas vägivallaennetuse kokkulepet, mis on jätkuks varasemale vägivalla ennetamise strateegiale ning seab uued tegevussuunad vägivalla vähendamiseks. Nende hulgas on ka vägivalda taunivate hoiakute kujundamine, spetsialistide parem teadlikkus, vägivaldsest käitumisest loobumise teenuste arendamine ning ohvrisõbralik menetlus ning parem kaitse ja tugi vägivalla ohvritele. Samuti on vaja pöörata järjest suuremat tähelepanu ka vaimse tervise häiretele, mis on seatud ka üheks sihiks kriminaalpoliitika põhialustes.

«Vähem vägivalda tähendab suuremat turvatunnet, vägivalla ohvriks langemine vähendab seda. Eriti oluline on, et vägivalla ohvriks langenud lapsed ja ka nende lähedased saaksid võimalikult kiiresti psühholoogilist tuge,» lausus Lauri.

Tema sõnul on Eestis selleks juba praegu olemas mitmed võimalused, näiteks sotsiaalkindlustusameti juurde loodud lasteabitelefon 116111 ning ohvriabi kriisitelefon 116006.

«Samuti on vajalik, et õiguskaitsesüsteem kohtleb vägivalla tõttu kannatanud lapsi hellalt ning olles teadlik ja võttes arvesse trauma mõju lastele,» lisas ta.

Mõlemad lapsed said tõsiseid vigastusi

Esmaspäeval kella 17.50 paiku sai häirekeskus teate, et Viljandimaal Võhma linnas Kalevi tänaval kortermaja trepikojas on 8- ja 10-aastane vigastatud laps. Lapsed avastas naine, kes kutsus kiirabi ja andis neile esmaabi. Mõlemad ohvrid said tõsisemaid vigastusi ja kiirabi viis nad haiglasse, kuid nende elu ohus pole. Politseipatrull pidas kinni kuriteos kahtlustatava 37-aastase naise.

Politsei alustas eile õhtul esmaste menetlustoimingutega ning täna jätkub täiendavate tõendite kogumine ja asjaosaliste ütluste võtmine. Homme esitab prokuratuur kohtule taotluse ka naise vahistamiseks.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Marja-Liina Talimaa sõnul on naise teo motiivid selgitamisel ning selgus on kindlasti suurem pärast naise üle kuulamist. «Küll aga võib praegu öelda, et varasemaid õigusrikkumisi mistahes vallas tal ei ole. Mis tingis eilse traagilise juhtumi, aitavad välja selgitada tunnistajate ütlused ja teo toimepanija selgitus juhtunule. Kindlasti on selles kriminaalasjas vajalik määrata kohtupsühhiaatriine ekspertiis, mis annab ehk võimalikke vastuseid naise käitumisele,» ütles Talimaa.

Ajaleht Sakala kirjutas, et lapsed olid vennad. Rünnak leidis aset poiste kodumaja kõrval asuvas majas. Ajalehe andmetel toimus pussitamine ründaja korteriukse ees. Ühe kohaliku elaniku sõnul pussitas naine üht last kolm ja teist ühe korra. Esialgsetel andmetel püüdis naine rõdu kaudu põgeneda, kuid vigastas oma jalga, kirjutas leht.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles