Pressinõukogu mõistis Päevalehe ja Delfi SAPTK vaidluses õigeks (13)

Brita-Maria Alas
Copy
Varro Vooglaid
Varro Vooglaid Foto: Remo Tõnismäe

Pressinõukogu arutas Varro Vooglaiu kaebust Eesti Päevalehes ja Delfis 30. detsembril ilmunud artikli «Kuidas ehitatakse uusi SAPTK-e ja Objektiive: juhtimine Prantsusmaalt, raha Poolast» peale ja otsustas, et väljaanded ei rikkunud head ajakirjandustava.

Artikli kirjeldusel on SAPTK ja Objektiiv osa ülemaailmsest fundamentaalkatoliiklikust liikumisest, mille eesmärk on kirjutada vanad kiriklikud printsiibid nüüdisaja seadustesse ja panna inimesed nende järgi elama.

SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhataja Varro Vooglaid kaebas pressinõukogule, et Delfi artikli «Varro Vooglaiu Objektiiv on osa äärmuskatoliiklikust võrgustikust: juhtimine Prantsusmaalt, raha Poolast. Katoliku Kirik taunib inimeste vihale ässitamist» pealkirjas kasutatud väljend «Varro Vooglaiu Objektiiv» eksitab lugejaid, sest portaali tööd juhib peatoimetaja Markus Järvi, kelle suhtes ei ole ta ülimuslikul positsioonil.

Vooglaid lisas, et artiklis ei kajastu ühtegi fakti, millest võiks järeldada, justkui juhataks ta Objektiivi tööd varjatud viisil. Samuti ei ole ta rahul artiklis oleva väitega, nagu kirik tauniks SAPTK-i inimeste vihale ässitamist. Sihtasutuse juhtimist Prantsusmaalt ei ole Vooglaiu sõnul samuti olnud ning Poolast saadud rahaline toetus jääb aastate taha. Kaebaja hinnangul jätab pealkiri eksitava mulje nagu saaks SAPTK Poolast suurt rahalist toetust.

Vooglaid ei ole rahul SAPTK sildistamisega fundamentaalseks, radikaalseks, äärmuslikuks ja ultrakatoliiklikuks. 

Eesti Päevaleht ja Delfi vastasid pressinõukogule, et Objektiiv on SAPTKi uudisteportaal, millel puudub oma juriidiline keha ja mis töötab kõnealuse sihtasutuse alt. Seega on Vooglaid siiski ülimuslikus positsioonis Objektiivi peatoimetaja üle.

Toimetus selgitas, et artikkel ja selle pealkiri räägivad laiemalt rahvusvahelisest võrgustikust, mitte ainult ühest liikmest Eestis. See, et Objektiiv ja SAPTK on osa võrgustikust, on artiklis tõestatud. Rahalist toetamist kinnitas artiklis SAPTK hiljutine nõukogu liige Slawomir Olejniczak, ühtlasi avaldab artikkel hulga uut infot, kuhu ja kui suuri summasid on TFP võrgustikus saadetud. Väljendeid «fundamentaalne, radikaalne, äärmuslik ja ultrakatoliiklik» kasutakse loos TFP võrgustiku iseloomustamiseks.

Pressinõukogu otsustas, et artikkel ei esita SAPTKi kohta süüdistusi, lisaks on saanud Vooglaid artiklis sõna. Nõukogu hinnangul räägivad artikkel ja selle pealkiri laiemalt rahvusvahelisest võrgustikust, mitte ainult ühest liikmest Eestis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles