TERVISHOID Georg Männik: kas viirusevapustus avab ukse tervisele?

Georg Männik
, Põhja-Eesti regionaalhaigla nõukogu esimees (Isamaa)
Copy
Georg Männik
Georg Männik Foto: Erakogu

Ravijärjekordade lühendamist tuleks alustada inimestele käega katsutavate võimaluste andmisest, et igaüks tunnetaks oma rolli ja vastutust tervisekaitse süsteemis, kirjutab tervishoiuekspert Georg Männik.

Kahtlemata on Eesti tervishoiu üheks valupunktiks ravijärjekordade pikkus. Enamik valitsusi on pidanud ooteaegade lühendamist oluliseks, aga otsustamatus on viinud hoopiski järjekordade pikenemiseni.

Koalitsiooni lubadus järjekordi lühendada sõnastati seekord kraad kangemana. Koroonaepideemia on andnud lisaks selge hoiatuse – tervishoiu võimekus on jõudnud piirini, kus ei suudeta varsti enam mingeid järjekordi hallata. Seega läheb vaja reformimõõtmetega strateegilist ümberkorraldust.

Alustuseks tuleks lõpetada tervishoiureform, mis algas taasiseseisvumisel ravikindlustussüsteemi loomisega 30 aastat tagasi. Haigekassa hakkas toona ostma raviteenuseid, mille hinna sisse arvestati meditsiiniliste materjalide, tehnika ja ravimite maksumus globaalsel turul, kuigi Eesti oli väga vaene. Samuti viidi perearstide toimimise üldised põhimõtted vastavusse ümbritseva majandusliku keskkonnaga. Haiglad jäid aga nõukogude aega ja see ümberkorraldus jäigi ellu viimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles