Juhtkiri Maskipurustajate mäss (17)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • Esmaspäeval päädis maskivastasus Eestis kriminaalasjaga
  • Enamik allub korralekutsumisele viisakalt
  • Kas lasta üksikuid protestijaid poodi maskita või tugevdada korrakaitsejõudusid?

Viimastel kuudel on Euroopa linnades toimunud vägivaldseid meeleavaldusi koroonapiirangute vastu. Eestis on kõik seni piirdunud vaid ühe rahumeelse ja väikesearvulise kõnekoosolekuga. Kuid koroonatüdimus tõstab ka meil pead.

Esmaspäeval astus Eesti nende riikide ritta, kus koroonapiirangutega mittenõustumine viis kokkupõrkeni korrakaitsjatega, täpsemalt küll Rocca al Mare kaubanduskeskuse turvameestega, kes püüdsid takistada ilma maskita noort meest kaubanduskeskusse sisenemast. Pikema rüseluse lõpuks said turvamehed vastalisest jagu ja andsid ta üle politseile. Juhtumi asjaolude selgitamiseks algatati kriminaalmenetlus.

Sündmusest ei oleks ehk põhjust juhtkirja kirjutada, kui turvameeste käitumine ei oleks leidnud teravat ja aktiivset hukkamõistu Facebooki grupis, mis koondab üle 6000 inimese, kes on võtnud nõuks seista oma õiguse ja vabaduse eest mitte kanda maski, lasta end kiipida, QR-koodiga tätoveerida või hankida immuunpassi.

Esmapilgul võivad nad tunduda kui järjekordne seltskond veidrikke, kes on vastuvõtlikud vandenõuteooriatele ja võimendavad vastastikku üksteise tõekspidamisi. Ja seda nad seal tõepoolest teevad, kinnitades, et pole ühelgi talvel nii terved olnud kui praegu ega tea kedagi, kes teaks kedagi, kes oleks nakatunud koroonaviirusega.

Vahejuhtum turvameestega sütitas selles grupis idee, et tuleks korraldada maskita inimeste ühiskülastus poodi, nn flashmob, et hulgakesi ületada turvateenistuse võime olukorda kontrollida. Selles arutelus oli inimesi üle Eesti, infot kahes keeles ja läbi käis hulk kauplusi koos ettepanekutega konkreetsemalt juba väljaspool gruppi edasi kõneleda.

Oluliselt tuleks suurendada korrakaitsejõudusid niihästi ostukeskustes kui ka mujal.

Ettevõtmisse irooniaga suhtudes võiks õnnetutele kaasa tunda, sest erinevalt kõigist teistest mässulistest, kes saavad oma identiteeti tuvastamise vältimiseks maskiga varjata, peavad maskivastased oma tõekspidamiste usutavuse säilitamiseks jätma näod ennastsalgavalt katmata. Mis ennustab, et see vastuhakk ei saa olema väga arvukas või pikaajaline. Kuid asi ei ole naljakas. Teisipäevane rüselus maskivastasega näitab, et meil on ühiskonnas inimesi, kes on valmis üles näitama kodanikuallumatust ka sellises humanitaarses küsimuses nagu võitlus epideemiaga. Ja et meil on vaja reegleid, kuidas sellises olukorras toimida.

Enamik inimesi allub viisakale korralekutsumisele maski kanda, eriti kui seda maski lahkelt pakutakse. Ehk on siis õigem jätta üks põhimõtteline maskivastane rahule ja lasta tal poeskäik ära teha, mis välistaks võimaluse, et sotsiaalmeediasse postitatud videod turvateenistuse või politsei jõukasutusest lisaksid tuld protestimeelsete võitlusvaimule.

Alternatiiv on ilmselt suurendada oluliselt korrakaitsejõudusid niihästi ostukeskustes kui ka mujal, kus on vaja järgida turvameetmeid. Küllap suudab resoluutne ja tajutav politsei kohalolek sedalaadi vastuhakkude võimalust vähendada.

Nii või teisiti näitab vahejuhtum, et rahulolematus on tõusmas ka meil kriitilise piirini. Juhul kui piiranguid tuleb veelgi karmistada, on vaja hästi läbi mõelda ka see, kuidas viia sõnum maskivastasteni, hoida ühiskond rahumeelne ja tagada avalik kord.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles