Ando Eelmaa: lendoravat kaitseme, aga kes kaitseb maainimest? (7)

Ando Eelmaa
, Eesti erametsaliidu juhatuse esimees
Copy
Ando Eelmaa.
Ando Eelmaa. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Riik käitub Alutaguse elanikega vääritult, kirjutab Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa.

Vahel märkame meedias lugusid sellest, kuidas looduskaitsjad peavad Alutagusel viimset võitlust lendorava eest. Käib lendoravasõda. Looduskaitseaktivistide sõnul sureb lendorav kohe-kohe välja, kui me taas mõnd väiksema linna suurust maalahmakat range kaitse alla ei võta ja maainimestel seeläbi töökohti ja leiba käest. Looduskaitsjate ennustuse järgi oleks see sõda juba eelmisel aastal pidanud lõppema lendorava kaotusega.

Ta on alles. Lendorav, see salapärane öine liugleja, kes elab tohutul alal Euraasia mandril Eestist kuni Hiina ja Jaapanini, ei ole ilmselt kursis ega hooligi, et tema eest Eestis säärast ennastsalgavat võitlust peetakse, kus ükski ohver pole liiast.

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (ingliskeelne lühend IUCN), kuhu Eesti kuulub 2007. aastast, koostab tuginedes väga põhjalikule uuringute analüüsile rahvusvahelisi punaseid raamatuid (punaseid nimestikke) ning liikide ja elupaikade seisundi hinnanguid. Lendoravale on IUCN määranud staatuseks LC (least concern, soodne seisund). Sama kaitsestaatust jagab muuseas inimene.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles