Siseminister maski kandmisest: korraldust tuleks tervikuna konkretiseerida (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kaubanduskeskuse turvatöötaja palub inimesel maski ette panna või kui külastajal seda ei ole, saab turvatöötaja selle talle anda.
 
Kaubanduskeskuse turvatöötaja palub inimesel maski ette panna või kui külastajal seda ei ole, saab turvatöötaja selle talle anda.  Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Esmaspäeval avaldas Elu24 video, kus Tallinnas Rocca al Mare keskuses tekkis vastasseis turvatöötajate ja 34-aastase mehe vahel, kes keeldus maski kandmisest. Kuna mees muutus agressiivseks, kutsuti kohale ka politsei. Eile teatas politsei, et alustas meediasse jõudnud juhtumi kohta kriminaaluurimise.

Mees ei soovinud keskusesse sisenemisel kanda maski või näokatet, kuid keskuse turvatöötajad keelasid tal koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute tõttu sisenemise, edastas Põhja prefektuur. Mees muutus agressiivseks ja politsei sõnul tõukas ning lõi korduvalt turvamehi, kes olid sunnitud tema vastu kasutama gaasi.

Küsimusele, millised õigused on turvameestel tegutsemiseks, kui kaubanduskeskusse astub maskita inimene, vastas siseminister Kristian Jaani, et kui kaubanduskeskus või pood, kuhu inimene siseneb, on kehtestanud sisekorraeeskirjaga nõuded, et seal viibivad inimesed peavad kandma maski, siis saavad selle nõude täitmist nõuda ka turvatöötajad. Esiteks soovitab turvatöötaja kindlasti inimesel maski ette panna või kui tal seda ei ole, saab turvatöötaja selle talle anda. «Kui inimene maski ette ei pane ja tal ei ole keeldumiseks ka alust (nt tervislik põhjus), siis saab turvatöötaja inimest keelata ruumi sisenemast või kui ta on juba sisenenud, siis nõuda, et ta sealt väljuks,» selgitas Jaani.

Kui inimene muutub vägivaldseks, on tegu teise rikkumisega. Ministri sõnul peaks turvatöötaja käituma nii, nagu tavapäraselt korrarikkujatega käitutakse, ehk inimene peetakse kinni, vajaduse korral tehakse turvakontroll ning kohale kutsutakse ka politseipatrull.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles