Rävala puiestee läbimurde lahendus selgub arhitektuurikonkursil

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Süda-Tatari asumi elanikud soovivad siiski näha uuringut, mis tõestaks, et trammiteed on sinna vaja.
Süda-Tatari asumi elanikud soovivad siiski näha uuringut, mis tõestaks, et trammiteed on sinna vaja. Foto: Sander Ilvest
  • Linn võttis arhitektide nõu kuulda
  • Trammitee projekteeritakse ilmselt kahes osas
  • Projekt viiakse ellu linnapea valvsa pilgu all

Tallinna linn loobus esialgsest plaanist rajada läbi ajaloolise Süda-Tatari asumi kulgev trammitee riigihankes etteantud projekteerimistingimuste alusel.

Sellise lähenemise vastu olid nii kohalikud elanikud kui ka Eesti Arhitektide Liit. Viimane soovitas nii olulise linnaruumi osa planeerimiseks kindlasti korraldada arhitektuurikonkursi. Pärast väikest järelemõtlemist otsustaski linnavalitsus seda teed minna. See tähendas, et kogu projekti kureerib edaspidi kommunaalvaldkonna abilinnapea Kalle Klandorfi asemel linnaplaneerimist juhtiv abilinnapea Andrei Novikov.

«Rävala puiestee läbimurde lahenduse saamiseks korraldame arhitektuurikonkursi. Otsustasime, et kuulutame koos Eesti Arhitektide Liiduga välja konkursi. Sellega hakkab tegelema strateegiakeskus,» kinnitas Novikov.

Arhitektide liidu president Andro Mänd ütles Postimehele, et ametlikku kirja pole liidule veel tulnud, aga ühistel nõupidamistel on asjades põhimõtteliselt kokku lepitud. «Meil on olnud väga konstruktiivsed kohtumised linnapea Mihhail Kõlvarti, abilinnapea Kalle Klandorfi ning keskkonna- ja kommunaalameti juhataja Ain Valdmanniga. Ka nende seisukoht oli, et varem plaanitud hanke kujul Rävala puiestee ümberkorraldamise läbiviimine ei ole mõistlik,» rääkis Mänd.

Mulle tundub, et hiljuti loodud linnakantsleri ametikoht koos sellele alluva strateegiakeskusega oli linnapea poolt väga õige samm.

Arhitektide liidu president Andro Mänd

Ta lisas, et arhitektide liit on seisukohal, et Rävala puiesteel on väga suur linnaruumiline potentsiaal, mis on praegu tugevalt alakasutatud. «Tänaseks oleme kohtumistel linnajuhtidega jõudnud ühisele arusaamale selle tänavaruumi tuleviku asjus. Mulle teadaolevalt valmistab Tallinna strateegiakeskus ette ja viib koos arhitektide liiduga läbi Rävala puiestee läbimurde ala avaliku arhitektuurivõistluse konkursi. Meieni jõudnud info kohaselt on see Pärnu maantee ja Kentmanni tänava vahele jääv teeosa,» ütles Mänd.

Kentmanni tänavast Laikmaa tänavani ulatuvat Rävala puiestee osa arhitektuurikonkurss esialgu ei puuduta. See koos Teatri väljakuga on kõigi osaliste hinnangul nii oluline ala, et lahenduse leidmisega ei kiirustata ning selle tulevik otsustatakse pigem järgmisel aastal.

Läbi ajaloolise Süda-Tatari asumi kulgevale trammiteele parima lahenduse leidmiseks korraldatakse arhitektuurikonkurss.
Läbi ajaloolise Süda-Tatari asumi kulgevale trammiteele parima lahenduse leidmiseks korraldatakse arhitektuurikonkurss. Foto: Sander Ilvest

«Igatahes mulle tundub, et hiljuti loodud linnakantsleri ametikoht koos sellele alluva strateegiakeskusega oli linnapea poolt väga õige samm. Ma olin alguses pisut skeptiline, aga kahe esimese kuu põhjal võib öelda, et algus on olnud väga paljulubav. Esimeste märkide järgi tundub, et Tallinn hakkab väga jõudsalt liikuma tänapäevase linnaruumi ja elukeskkonna poole. Meie oleme igatahes väga lootusrikkad,» ütles arhitektide liidu president.

Männi sõnul saadakse arhitektuurikonkursiga läbimurdele kindlasti parem lahendus. «Linnas millegi ehitamisega on muidugi tavaliselt ikka see asi, et niisugust lahendust, mis absoluutselt kõigile meeldiks, ei ole võimalik teha. Alati kerkib üles probleem «Not in my back­yard!». Aga ma usun, et see lahendus saab kindlasti parem kui see, mis oleks tulnud läbi riigihanke ja projekteerimistingimuste,» arvas ta.

Kohalike elanike eestkõneleja Madle Lippus ütles, et arhitektuurikonkursi korraldamine on kindlasti hea uudis, kuid inimesed tahaksid ikkagi näha uuringut, mis tõestaks, et läbi Süda-Tatari kvartali kulgevat trammiteed on vaja. Samuti transpordiametis väidetavalt olemasolevaid eskiise.

Tallinna transpordiameti juhataja asetäitja Talvo Rüütelmaa sõnul on valminud mitu eskiisi, aga ükski pole nii viimistletud, et seda võiks avalikkusele tutvustada. «Seal on palju tehnilisi küsimusi, mis tuleb kõigepealt lahendada, et need näitaksid ära selle trammi täpse koridori. Niikaua kuni me seda ise täpselt ei tea, pole midagi ka inimestele näidata,» ütles Rüütelmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles