Akadeemikud: V3 väljakutsete vanik (1)

Copy
Eesti Teaduste Akadeemia tahvel Toompeal.
Eesti Teaduste Akadeemia tahvel Toompeal. Foto: Eero Vabamägi

Võidame viiruse siis, kui käitume vastutustundlikult nii üksikisiku, tööandja kui ka riigi tasandil, suudame tagada piisava hulga kaasteeliste vaktsineerimise ja kaasajastame ventilatsioonisüsteemid, kirjutavad Eesti teaduste akadeemia nimel akadeemikud Tarmo Soomere, Jarek Kurnitski, Tiina Randma-Liiv ja Eero Vasar.

Militaarretoorikat kasutades: oleme sõjas koroonaviirusega. Passiivsete meetoditega oleme suutnud tõsist vastupanu osutada, kuid siiski rohkem kui ühe lahingu kaotanud.

Pikka aega kestnud piirangud harjumuspärastele tegevustele, sotsiaalne isoleeritus, mitme majandusharu surutis ja paljude inimeste sissetulekute vähenemine on oluliselt häirinud ühiskonna toimimist ja halvendanud paljude niigi haavatavate kaasteeliste elukvaliteeti ja perspektiive. Meditsiinilises mõttes on löögi all eelkõige vanemad inimesed. Vaimse tervise probleemid ohustavad eri ühiskonnagruppe. Meditsiini- ja haridustöötajate õlgadel on mitmekordne koormus. Ettevõtjad tegutsevad määramatuse tingimustes. Pandeemia sotsiaalne mõju on aga suurim noorele põlvkonnale. Õpilaste ja üliõpilaste haridusse võivad jääda lüngad ja praegune kriis piirab oluliselt tööturule sisenevate noorte võimalusi.

Piirangute nähtav majanduslik mõju võib olla väiksem kui nende sotsiaalne mõju. Piirangud on juba polariseerinud ja pingestanud Eesti ühiskonda. Oleme olukorras, kus vajame nii kiiretoimelisi meetmeid tervishoiusüsteemi ülekoormuse vältimiseks kui ka pikemas perspektiivis töötavaid lahendusi. Vajalikud otsused moodustavad 3V väljakutsete vaniku: vastutustundlik käitumine, vaktsineerimine ja ventilatsioonisüsteemide kaasajastamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles