Pandeemia pole eestlaste ostuhimu kuidagi kärpinud

Erkki Erilaid
Copy
Pandeemia ajal hakkasid inimesed käima vähem poes, kuid ostma korraga rohkem.
Pandeemia ajal hakkasid inimesed käima vähem poes, kuid ostma korraga rohkem. Foto: Konstantin Sednev

Jaanuaris kasvas statistikaameti andmetel jaekaubandusettevõtete müügitulu eelmise aasta sama kuuga võrreldes 7 protsenti. Kuna reisimisele ega meelelahutusele kulutada ei saa, liigub raha poodidesse. Ja et tervislikum on praegu ostelda e-kanalites, raporteerivad kauplused ka mitu korda suurematest e-poodide käivetest.

Ka Euroopas olime seniste leebete piirangute toel tarbimises esirinnas. Lõunanaabritega võrreldes on meie kaubandusel eriti hea seis ning ka jaanuaris veel küllaltki samasuguste piirangutega Soomest ja Rootsist olime tarbimise kasvus selgelt üle.

Ekspertide hinnangul pole jaekaubanduses õiget kriisi Eestis siiani olnud. Ainus keeruline kuu oli sektoril aprill, kui kaubanduskeskuste sulgemine langetas müüki aastatagusega võrreldes 13,5 protsenti, kuid pärast seda on kaubanduse näitajad kriisist hoolimata tasapisi kasvanud.

Nüüd, mil kaubanduskeskused jäävad nädalavahetustel suletuks, tabab kaubandust kahtlemata tagasilöök. Tallinna Kaubamaja tegevdirektori Erkki Lauguse hinnangul ei lahenda kaubanduskeskuste sulgemine tegelikult probleemi. «Piirangud ise ei hoia ära nakatumist, määravaks on meie kõigi käitumine ning piirangutest kinni pidamine,» märkis Laugus. «Näeme, et kaubanduskeskused ei ole täna kohad, kus inimesed koguneksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles