Uus mammograafiabuss hakkab teenindama Eesti väikelinnu

Brita-Maria Alas
Copy
Uus mammograafiabuss
Uus mammograafiabuss Foto: Eesti Vähiliit

Reedel annab Eesti Vähiliit Viljandi haiglale üle mammograafiabussi, mis hakkab uurima väikelinnade naisi. Buss on valmis väljasõitudeks ja esimesed kolm nädalat peatub see Viljandis, misjärel suundub Muhumaale ja Orissaarde. 

Mammograafiabuss on varustatud uue põlvkonna 3D mammograafiaseadmega, mis võimaldab teha rinnast pilte erinevate nurkade alt, mitte ainult kahes projektsioonis.

«Me oleme saanud omale väga kvalifitseeritud personali nii radioloogiatehnikute kui radioloogide näol. Viljandi haiglal on praeguseks kaheksa spetsiaalselt koolitatud radioloogiatehnikut,» ütles Viljandi Haigla radioloogiaüksuse juht Andrus Aavik.

Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt kinnitab, et uut tüüpi mammograafiaseade võimaldab rinnavähki avastada igas eas naistel, mis varajase avastamise korral on täielikult ravitav. «See tähendab reaalselt päästetud elusid, reaalselt võidetud aega lähedastega. Kui me suudame päästa kasvõi ühe inimese elu, on see väärtus omaette,» ütles Egipt.

Aaviku sõnul on bussi eeliseks seni olemasolevate bussidega võrreldes väiksem kabinet, mis ei vaja suurt manööverdamispinda. Seega mahub Viljandi mammograafiabuss ka väiksematesse kohtadesse.

Kuu aega tagasi sõlmitud koostöölepe kohaselt hakkabki vähiliidu ja Viljandi haigla mammograafiabuss teenindama just Eestimaa väikelinnu.

«Viljandi haigla üks strateegilistest valikutest on olnud minna haiglast välja, patsiendi juurde. Nii nagu eelnevalt meie Koduhaigla ja PAIK projekt on ka koostöö vähiliiduga üks samm patsiendikesksema tervishoiu poole,» lisas SA Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere.

10 aasta jooksul on vähiliidu mammograafiabussis käinud uuringutel üle 70 000 naise. Nendest 298-l on avastatud rinnavähk. 85 protsendil on avastatud vähk varajases staadiumis ja seda on saadud tervistavalt ravida. 

Uus aasta toob rinnavähi sõeluuringus kaasa olulise muudatuse, nimelt on uuringutele oodatud ka kõik ravikindlustamata naised, kes kuuluvad 2021. aasta sihtrühma. 2021. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi (sh ravikindlustamata) sünniaastatega 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles