Õpetajad lähevad riigilt küsima ligi 2000-eurost kuupalka (49)

Carl-Robert Puhm
Copy
Õpetajate tuba.
Õpetajate tuba. Foto: Urmas Luik

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) tegi valitsusele ettepaneku alustada läbirääkimisi õpetajate 2022. aasta töötasu alamäärade kehtestamiseks. 

Õpetajaid palgaläbirääkimistel esindav organisatsioon pani valitsusele ette tõsta õpetajate töötasu alamäär 2022. aastal võrdseks eeldatava Eesti Vabariigi keskmise töötasuga, st vähemalt 1562 euroni kuus.

Pedagoogide keskmine töötasu soovitakse vastavusse saada kõrgharidusega töötajate keskmise töötasuga, mis on viimase Eesti Panga talvise majandusprognoosi järgi 2022. aastal 1874 eurot kuus.

«Arvestades olukorda, kus õpetajate töökoormus on seoses Covid-19 pandeemiaga oluliselt tõusnud ja olnud nüüdseks juba aasta aega tavalisest kõrgem, on viimane aeg viia õpetajate töötasu vastavusse õpetaja ametile esitatud nõudmiste ja ootustega,» kirjutas Eesti Haridustöötajate Liidu juhatuse esimees Reemo Voltri.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna on lubanud eelarvestrateegia aruteludel õpetajate palga küsimuse üle vaadata. «Me kindlasti läheme eelarveläbirääkimistesse palvega tõsta õpetajate palka, see on täitsa selge,» ütles Kersna teisipäeval «Esimeses stuudios».

Praegu on õpetajate alampalk 1315 eurot ning keskmine palk (2019. aastal) 1582 eurot.

Kehtivas riigieelarve strateegias 2021–2024 on õpetajate palgavahenditeks kavandatud kokku 1,5 miljardit eurot, mis võimaldab hoida õpetajate keskmise palga senisel tasemel.

Kommentaarid (49)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles