Rästikud on tänavu väljas mullusest varem

Ülle Harju
, reporter
Copy
Rästik Rapla lähistel.
Rästik Rapla lähistel. Foto: Ilmar Merekivi

Tänavu tulid esimesed rästikud välja peesitama erakordselt vara – veebruari viimastel päevadel Rapla kandis ja sel nädalal Saaremaal.

«Rästikud on väga nunnud, kui nad päikese käes keras on,» ütles Raplas elav loodusesõber Ilmar Merekivi, kes avastas päikeselaigus peesitavad esimesed rästikurõngad 27. veebruaril. «Selles kohas on hea tuulevari ja vastu päikest – kui päike on lume ära sulatanud, ei suuda rästikud enam vastu panna ja tükivad välja.»

Merekivi sõnul on rästikud pea iga päev väljas, kõige rohkem on olnud viis-kuus tükki korraga. Miks on aga ühel fotol rästik kuidagi eriti lai ja jäme? Poegi tal kõhus olla ei saa – need saab rästik alles augustis.

«Rästik laseb end hästi lapikuks, et päikese käes olev kehapind oleks suurem,» selgitas Ilmar Merekivi. «Sisalikud teevad ka nii.»

Merekivi avaldas imestust, kuidas rästikud küll nii hästi ära tajuvad, et ta läheduses on. Isegi kui loodusemees püüab parema foto saamiseks hiirvaikselt ligemale hiilida, muutuvad rästikud valvsaks ja nende haraline keel hakkab suust välja käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles