Soomes võimalik, Eestis mitte: koroonatestimisele sunniviisiliselt viia ei saa (2)

Brita-Maria Alas
Copy
Käerauad.
Käerauad. Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Soomes vahistati ja viidi sunniviisiliselt koroonatestile ettevõtjast eestlanna Merike Sirelpuu, kes vältis testi tegemist ja seda olenemata asjaolust, et tema joogasaalis avastati koroonakolle. Kui Soomes on politseijõudude kaasamine tervishoius võrdlemisi tavapärane, siis Eestis nii tegutsema ei hakata.

Sirelpuu lubas püsida küll karantiinis, ent vältis koroonatestile minemist. Helsingi politsei selgitusel on see tavapärane, et sotsiaal- või terviseametnik palub politseilt ametlikku abi, mistõttu võidi Sirelpuu viia testimisele sunniviisiliselt. 

Ida-Soome politseijaoskonna uurimisjuht Arto Elomaa selgitas Postimehele, et politsei roll oli Sirelpuu juhtumi puhul terviseametnikke lisajõududega toetada. «Tervishoiuasutused palusid abi, et viia Merike Covid-19 testi tegema. Meie roll oli aidata kohalikke terviseametnikke olukorras, kus nende jurisdiktsioon ei ole piisav,» rääkis ta. Samuti algatati nii võimalike karantiinireeglite rikkumise kui ka vastuhaku kohta uurimine. «Põhiline vastutus on selle juhtumi puhul tervishoiuametnikel, kes taotlesid meie abi,» nentis Elomaa.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles