Erkki Koort: ministeeriumi käitumises pole vastuolu

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe sadam.
Sillamäe sadam. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort leiab, et ministeeriumi käitumises erinevate juhtumite käsitlemisel pole vastuolu.

ÜKS KÜSIMUS
Kas siseministeeriumi käitumises erinevate juhtumite käsitlemisel on vastuolu?

Erkki Koort
siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler

Ma arvan, et pole. Mõlemal juhul oli tegu teenistusliku järelevalvega. Tavapärase praktika kohaselt pöördub kodanik meie poole ja sel korral oli kodanik Sillamäe Sadama juhatuse esimees Tiit Vähi. Nagu avaldusi ja märgukirju ikka menetletakse, vaadatakse, mis probleemi taga on.

Me küsisime politsei- ja piirivalveametist konkreetsete menetluste kohta. Selliste menetluste läbiviimine eeldab riskianalüüsi, et tuvastada illegaalse immigratsiooni riski. Seaduse ees on kõik tõesti võrdsed, aga inimesi, kes on Eestisse reaalselt investeerinud ja kes omavad Eestis kinnisvara, on väga raske pidada illegaalse immigratsiooni riskiks.

Mõlema, nii üleeile avaldatu kui selle [Sillamäe juhtumi] teenistusliku juurdluse kokkuvõte ütleb, et politsei- ja piirivalveametis puudub süsteem. See ei ütle, et te ei tohi menetlusi läbi viia.

Haldusmenetlus ütleb ka seda, et enne kui ametnik hakkab läbi viima repressiivmenetlust, mida on nii väärteo- kui kriminaalmenetlus, ei keela keegi ametnikul kodanikku eelnevalt hoiatada, vaid see on lausa kohustus. Kui aga oma tegevust seadusega kooskõlla ei viida, siis loomulikult tuleb alustada menetlust.

Minu arvates on mõlema teenistusliku järelevalve puhul tuvastatud, et politsei- ja piirivalveametis ei ole sellele süsteemset lähenemist.

Mis aga puutub võimalust töötada mitme tööandja juures, siis juba ülikooli näide viitas vajadusele lubada edaspidi töötada ka mitme tööandja juures. Sillamäe Sadama juhtum andis veelgi kinnitust, et senine regulatsioon on ajale jalgu jäänud. Välismaalaste seaduse muudatused lähevad lähiajal meilt välja teistele ministeeriumidele arvamuse avaldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles