AK Jens Christian Johansen jäädvustas end diplomaatia ja maaparanduse ajalukku

, ajaloolane
Copy
Jens Christian Johansen, sünnilt taanlane ja ametilt kultuurinsener, asus eelmise sajandi algul Tallinna, töötades Eestimaa mõisates maaparanduse alal. 11 aastat oli ta Taani Kuningriigi peakonsul Eestis, pilt 1920. aastate keskpaigast.
Jens Christian Johansen, sünnilt taanlane ja ametilt kultuurinsener, asus eelmise sajandi algul Tallinna, töötades Eestimaa mõisates maaparanduse alal. 11 aastat oli ta Taani Kuningriigi peakonsul Eestis, pilt 1920. aastate keskpaigast. Foto: Picasa

5. veebruaril möödus 100 aastat Eesti diplomaatiliste suhete sõlmimisest Taaniga (vt ajajoont kahe riigi diplomaatiliste suhete ajaloost), samal päeval sai Eesti ametliku tunnustuse ka Rootsilt ja Norralt. Taani esimese peakonsuli meelitas 20 aastat varem noore mehena Eestimaa kubermangu pealinna Tallinna võimalus iseseisvaks tööks, aga samuti vajadus kindlama elupaiga järele oma kasvavale perekonnale, kirjutab ajaloolane Sirje Kivimäe.

Jens Christian Johansen sai telegrammi enda nimetamise kohta Taani ajutiseks aukonsuliks Tallinnas 9. detsembril 1918. Nagu ta 12. detsembril esimeses raportis kirjutab, oli ta end kohe esitlenud Eesti välisministeeriumis ja teiste riikide konsulaatides, samuti Eestimaa rüütelkonna peamehele, saanud konsulaadile sobivad ruumid Eestimaa mõisnike krediidiühingu (krediitkassa) hoones ning leidnud keeli oskava daami sekretäriks. Kohe otsisid ajutise aukonsuli üles kaheksa Narva kandis oma kodud jätnud taanlast, kes tema arvates vajasid kiiresti Taani riigi abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles