GALERII JA VIDEO Postimees noppis aasta spordifoto ja pressivideo auhinnad

Aasta Pressifoto konkursi võitjate väljakuulutamine. Foto: Eero Vabamägi / Postimees
Copy

Eesti pressifotograafide liit ning meediaettevõtete liit kuulutasid reedel välja 2020. aasta foto- ja videauhindade võitjad. Postimees noppis preemiad nii parima spordifoto kui ka pressivideo kategooriatest. 

Tallinn, 5. märts 2021. Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) koostöös Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) ning Canoni ja Overalliga kuulutas täna, 5. märtsil Tallinnas välja 2020. aasta foto- ja videoauhindade võitjad.

2020. aasta parima pressivideo auhinna said Erik Tikan ja Sander Punamäe Postimehest videoga «Robert». Tegemist on lühidokumentaaliga Eesti mehest, kes käis aastal 2014 Süürias ISISe vastu võitlemas. 

Pressivideo žürii hindas videoid jaanuari keskel. Žüriis osalesid esimehena Õhtuleht Kirjastuse video- ja fotoosakonna juht Mari Luud, filmitegija Juss Saska ja ajakirjanik Piia Osula. Aasta pressivideo võitja saab diplomi ja 1000 euro suuruse preemia.

Parima spordifoto võitis Postimehe fotoreporter Tairo Lutter fotoga «Esinumber». Foto on tehtud Eesti tennise esinumbrist Anett Kontaveitist kodusel Fed Cup turniiril.

 Aasta parim spordifoto «Esinumber» 
 Aasta parim spordifoto «Esinumber» Foto: Tairo Lutter/Postimees

2020. aasta uudisfoto võitja on Äripäeva fotoreporter Liis Treimann fotoseeriaga «Teine laine. «Kui intensiivis on kas või üks vaba koht, on mu hing rahul.» Seeria on pildistatud 2020. aasta detsembris riigi suurimaks puhangukoldeks kujunenud Ida-Virumaa haiglate koroonaosakondades. Sama fotoseeriaga võitis Liis Treimann ka «Aasta pressifoto 2020» preemia.

Pressifoto žürii, mille esimees oli Eesti meediaettevõtete liidu liikmeslehtede esindajana Äripäeva uudiste ja uuriva toimetuse juht Viivika Rõuk, hindas fotosid jaanuari alguses. Eestist olid fotosid hindamas ajakirjanik Jaanus Piirsalu ja spordifotograaf Joosep Martinson. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Leedu dokumentaalfotograaf Tadas Kazakevicius ning Soome juurtega ent Hollandis tegutsev koolitaja, visuaalne kunstnik, toimetaja ja kuraator Rebecca Simons.

Parima olemusfoto auhinna sai Stanislav Moškov Õhtulehest fotoseeriaga «Rahvusballett karantiinis». Fotoseeria on tehtud Eesti Rahvusballeti trupist eriolukorra ajal.

Samuti esitleti veebiraamatut «Eesti Pressifoto 2021». Veebiraamatu toimetaja Eero Vabamägi sõnul annab raamat põhjalikuma ülevaate läinud aasta olulisematest sündustest Eestis. Raamatuga saab tutuvuda epfl.ee kodulehel. Eesti Pressifotograafide Liidu kodulehel on võimalik soetada piiratud tiraažis «Eesti Pressifoto 2021» raamatut paberkujul.

Parima portreefoto auhinna sai Andras Kralla Äripäevast fotoga «Visionäär», millel on Jaan Manitski, kes arendab kodukülas Viinistul kunstielu.

Aasta parim portreefoto  «Visionäär», millel on Jaan Manitski, kes arendab kodukülas Viinistul kunstielu.
Aasta parim portreefoto  «Visionäär», millel on Jaan Manitski, kes arendab kodukülas Viinistul kunstielu. Foto: Andres Kralla/Äripäev

Kategooriate nominendid ja võitjate tööd leiab kodulehelt.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 euro suuruse preemia. «Aasta Pressifoto 2020» autor pälvib lisaks veel 1000 eurot.

Pressifoto näitus avatakse pärast koroonapiiranguid, praeguste plaanide kohaselt aprillis Tallinnas Viru Keskuses. Edasi saab parimaid pressifotosid uudistada Narvas, Pärnus, Tartus, Rakveres, Jõhvis ning mujal Eestis.

Eesti Pressifotograafide Liidu koostööpartnerid konkursi «Aasta Pressifoto 2020» ja «Aasta Pressivideo 2020» korraldamisel on Eesti meediaettevõtete liit, Canon ja Overall.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles