Reoveeuuringu tulemused koroonaviiruse leviku pidurdumist veel ei näita

Postimees
Copy
Koroonaviiruse peatamise maskikampaania Tallinnas.
Koroonaviiruse peatamise maskikampaania Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu selle nädala tulemused näitavad endiselt suurt koroonaviiruse sisaldust kõikjalt Eestist kogutud proovides. Teadlaste sõnul pole stabiliseerumise märke veel näha.

Reoveeuuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul on tulemused näidanud valdavalt suurt viirusesisaldust pea kõikjalt Eestist kogutud proovides juba aasta algusest alates. Sealjuures tähendab see mõnes piirkonnas tegelikult väga suurt viirusesisaldust, mistõttu ei saa ka olukorra stabiliseerumisest veel juttu olla.

Koroonaviiruse sisaldus reovees on suur kõikjal Eestis.
Koroonaviiruse sisaldus reovees on suur kõikjal Eestis. Foto: Tartu Ülikool

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Sel nädalal on uuringutulemuste kaardilt välja jäetud Paide, mille sellenädalane proov ei andnud usaldusväärset pilti. Reoveeproove analüüsinud Tartu Ülikooli molekulaarse ökoloogia kaasprofessori Veljo Kisandi sõnul on Paide proovi tõenäoliselt mõjutanud rohke lumesulavesi, mis on inimtekkelise reovee hulka liialt lahjendanud. «Proovis oli tavapärasest 100–1000 korda vähem ka E. coli baktereid, mida jõuab harilikult inimese seedetraktist reovette suurel hulgal. Seepärast ei saa Paide proovi koroonaviirusesisaldust tegelikku olukorda peegeldavaks pidada,» selgitas Kisand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles