Orbáni saadikud lahkusid Euroopa paremtsentrist

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakul) ja Euroopa Rahvapartei fraktsiooni juht Manfred Weber 2019. aastal Budapestis.
Ungari peaminister Viktor Orbán (vasakul) ja Euroopa Rahvapartei fraktsiooni juht Manfred Weber 2019. aastal Budapestis. Foto: Balazs Szecsodi/epa/Scanpix

Sõltumata sellest, kas Viktor Orbán otsustab ise lahkuda paremtsentrit ühendavast Euroopa Rahvapartei (EPP) erakonnaperest või ta visatakse sealt välja, näib suhte lõpp vältimatu.

Veel eile hommikul seisis 12 Fideszi partei ungarlast EPP europarlamendi fraktsiooni nimekirjas. Pärastlõunaks olid nad sealt välja arvatud. See tähendab, et neist igaüks oli astunud vajamineva protseduurilise sammu.

Orbán teatas Fideszi saadikute EPP fraktsioonist lahkumisest kolmapäeval. Enne seda oli EPP grupp 148 poolt- ja 28 vastuhääle ning nelja hääletamata jätmisega muutnud reegleid, nii et välja saaks visata terveid delegatsioone. Seda omakorda nähti kui Fideszi eemaldamiseks mõeldud sammu, mida Orbán ise lahkumisest teatades ennetas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles