Reportaaž haiglast: pesemata juuksed, kurnatus ja õhk, mis paks viirusest (19)

Krister Kivi
, Arteri toimetaja
Copy
Dr Alice Lill suhtub skeptiliselt paljudes välisriikides negatiivseks jäänud koroonaproovidesse, mis Eestis ühtäkki positiivseks osutuvad. Tema ise ei plaani reisida enne suve. Ja ka siis vaid võib-olla.
Dr Alice Lill suhtub skeptiliselt paljudes välisriikides negatiivseks jäänud koroonaproovidesse, mis Eestis ühtäkki positiivseks osutuvad. Tema ise ei plaani reisida enne suve. Ja ka siis vaid võib-olla. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Keskmiselt vajab patsient haiglaravi nädalapäevad, kuid on ka neid, kes jäävad ravile enam kui kuuks.

Aken Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) Covidi-osakonna töötajate puhkeruumis on praokil, ja sugugi mitte lõunaks söödud supi tõttu, mille lõhn toakeses ikka veel heljub. Aknast lastakse haiglasse kevadõhku, et parandada ventilatsiooni, mis töötab niigi täis­tuuridel. «Kui meil on mitukümmend koroonahaiget osakonnas, kes kõik kogu aeg köhivad, siis õhk on aerosooli täis. Kui saaksime viiruse punaseks värvida, siis näeksime, kuidas see õhus hõljub,» tähendab Covid-19 ­osakonna juht, mullu Eesti aasta arstiks valitud dr Alice Lill (pildil).

Eesti suurimaks koroonahaiglaks muutunud ITKs on koroona­patsientidele läinud juba kirurgia-, ortopeedia- ja sisehaiguste osakond, kuid alarõhuga palateid neis pole. «Läbi väga suure valu ja vaeva» peaks dr Lill võimalikuks, et haiglas saaks avada veel ühe Covidi-osakonna, «aga muu ravi vajajad on ju ka alles». ­Siinsamas laual, kust äsja toimetati külmkappi kauss keedumunadega, hüplevad monitoril patsientide kaupa sinised, rohelised ja punakad graafikud. Sinine number näitab vere hapnikusisaldust ning iga kord, kui patsientidel võe­takse toitmiseks eest hapnikumaskid, hakkavad näitajad muret tekitava kiirusega kukkuma.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles