Rainis Venta: riigi lukku panemine ei hoia katastroofi ära (10)

Rainis Venta
, PhD, Biomeditsiinitehnoloogia ekspert
Copy
Rainis Venta.
Rainis Venta. Foto: Erakogu

Ilma epidemioloogiliselt tarkade võtete rakendamiseta on praegune otsus riik täielikult lukku panna topeltkatastroof, kirjutab biomeditsiinitehnoloogia ekspert Rainis Venta.

Meditsiiniliseks katastroofiks paisunud koroonaviiruse levik on ajanud valitsuse täielikku paanikasse ning on vastu võetud otsus riik lukustada. Biomeditsiinitehnoloogia eksperdina väidan aga, et selleks on juba liiga hilja: me juba sõitsime jäämäele otsa ja riigi lukku panemine oleks sama mis Titanicu udupasunate tuututamine pärast katastroofi. Seejuures ma ei väida, et lukku panemine iseenesest nakkuse levikule ei mõjuks. Mõjub, kuid umbes nagu kivikirves ajukasvajaga patsiendile. Suur pauk nakkuse levikul on juba käinud ja enne lukku panemist tuleks käivitada erakorralised vaktsineerimise, viiruse seire ja kommunikatsiooniga seotud strateegiad.

Kõigepealt, riigi lukku panemise puhul on täiesti kindel, et sellel pole sama head mõju, kui oli kevadel. Seda mitmel põhjusel. Esiteks seetõttu, et oleme juba jäänud lootusetult hiljaks ja lasknud nakkuse levima peaaegu igasse majapidamisse. Teiseks, kuna meil levib uus, nakkuslikum viirustüvi. Kolmandaks, inimesed ei käitu enam samamoodi nagu kevadel, sest puudu on populatsiooni ette valmistav ja põhjendav kommunikatsioon, mis näitaks, et lukustamine on ainus samm, vältimaks meditsiinilist katastroofi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles