Tina Turner rusika ja mikrofoni vahel

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Noor Tina Turner 1973. aastal, vabanemiseni vägivaldsest Ike’ist on jäänud veel kolm aastat. 
Noor Tina Turner 1973. aastal, vabanemiseni vägivaldsest Ike’ist on jäänud veel kolm aastat. Foto: Filmikaader

Maailmakuulus lauljatar Tina Turner polnud oma karjääri alguses ei Tina ega Turner. Selle nime ning võtme oma saatuse avamiseks andis talle lauljatari esimene abikaasa Ike Turner, kes võttis sisuliselt otse Tennessee puuvillapõllult tulnud häbeliku tütarlapse Anna Mae Bullocki oma ansamblisse lauljaks ja naiseks.

Selle teadmise saab vaataja kaasa Tina eluloofilmist, ja veel kuidas saab! Ike Turner oli teatavasti joodik, narkomaan, sadist, naisepeksja, šovinist ja üldse igavene siga, mis ei takistanud tal olla ka suurepärane muusik (veel oma surma-aastal 2007 ilmunud albumi «Risin’ with the Blues» eest sai ta viimase Grammy).

Esimene tund filmist «Tina» räägibki mitte niivõrd tema muusikast kui sellest, kui muserdav oli elu Ike’i kõva rusika ja mikrofoni vahel. Alles 1976. aastal õnnestus Tinal vägivaldsest mehest lahutada (vaimse vabaduse selleks andis budismiharrastus), kusjuures kohtust ei saanud ta kaasa pennigi seni teenitud raha, aga midagi märksa väärtuslikumat: oma nime. Miljonite dollarite mahus sisu andis Tina sellele muidugi ise 1980. aastatel koos produtsent Roger Davise abiga, kes lauljatari hääle ja olemuse laiadele massidele seeditavasse popvõtmesse keeras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles