Kaunis kõnts žanrikino fännidele

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Cya Liu filmis «Limbo». 
Cya Liu filmis «Limbo». Foto: Filmikaader

Äärmiselt värskendav kogemus oli mõõdetult aeglaste ning sügavmõtteliste Aasia filmide (nt auhinnatud «Guzen to sozo» Jaapanist ja «Inteurodeoksyeon» Lõuna-Koreast) vahelt leida üks stiilipuhas ja häbematult meelelahutuslik žanrifilm. Tõsi, Berlinale Speciali alaprogramm niisuguse levikino jaoks mõeldud ongi ja Hongkongi režissööri Cheang Pou-soi «Limbo» on mõeldud üsna nihkes meelt lahutama.

Hongkongi krimifilmide traditsioon on pikk ja aukartusäratav, seal eristatakse eraldi madina-, gangsteri-, vangla-, röövi-, sarimõrtsuka- jmt filme. «Limbo» kuulub nende viimaste hulka. Cheang jälle on staažikas režissöör, see on tema 30. film. Varasematest väärib tähelepanu «Dog Bite Dog» (2006).

Sünopsis on banaalne, vana kibestunud võmm saab paariliseks märgade kõrvatagustega idealistliku uustulnuka, kellega koos naistemõrvade seeriat uurima hakata. Mõrtsukal paistab olevat eriline perversne kirg vasaku käelaba vastu, mille ta laibalt nüri esemega eemaldab. Kõrvalliinina jookseb tegevustikust läbi noore naiskurjategija surmavõlg vana politseiniku perekonna ees. Ei kurjategija motivatsioon, uurimise käik ega inimsuhted ole need, mis «Limbo» nii külgetõmbavaks ja vaatamisväärseks muudavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles