Eesti arutab täna vaktsineerimise korra võimalikku muutust (4)

Krister Kivi
, Arteri toimetaja
Copy
Tallinna saksa gümnaasiumi õpetajate vaktsineerimine veebruaris.
Tallinna saksa gümnaasiumi õpetajate vaktsineerimine veebruaris. Foto: FOTO: TAIRO LUTTER

Saksamaa ja Prantsusmaa otsustasid läinud nädalal, et AstraZeneca vaktsiin on siiski sobiv ka üle 65-aastaste vaktsineerimiseks. Euroopa Liidu sisuliste juhtriikide varasem poliitika lubada AstraZenecaga vaktsineerida vaid nooremat osa elanikkonnast pani samamoodi otsustama paljusid teisigi ELi riike, sealhulgas Eestit.

Praegu Eestis kehtiva korralduse kohaselt ei manustata odavaimat ja kättesaadavaimat AstraZeneca vaktsiini üle 70-aastastele. See on üks põhjus, miks venib paljude vanemaealiste immuniseerimine. WHO kinnitas samas juba veebruari algul, et AstraZeneca sobib ka kõrgemas vanuses inimestele. Nüüd on tuuled Euroopas lõpuks suunda muutnud ja juba on suurriikide jälgedes oma vaktsineerimiskava ümber hinnanud näiteks Taani ja Rootsi. Saksamaa tervishoiuminister Jens Spahn kiitis, et uus otsus on «hea uudis vaktsineerimist ootavale vanemaealistele». Spahn märkis ka, et uutel andmetel on vaktsiin efektiivseim, kui kaks vaktsiinidoosi manustatakse 12-nädalase vahega.

Eesti Perearstide Seltsi esindaja Elle-Mall Sadrak soovis eile riigikogus esinedes täpselt sama: AstraZeneca vanuselise ülempiiri kaotamist ja kahe doosi vahe pikendamist. See võimaldaks anda esialgse kaitse ühe doosiga palju enamatele. Sadrak pani ka ette, et vaktsiine Eestisse toovad autod vaktsiini kohe erinevatesse regioonidesse laiali veaks ning et terviseamet lõpetaks «üllatused» kokkulepitust väiksema vaktsiinikoguse tarnimisega, mis on heidutanud paljusid perearste patsiente immuniseerimisele kutsumast enne, kui ampullid kindlalt laekunud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles