Vaktsiinid näitavad tegelikku efektiivsust (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
AstraZeneca koroonavaktsiin.
AstraZeneca koroonavaktsiin. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Massidesse jõudnud vaktsineerimine toob selgust vaktsiinitehnoloogiate erinevustesse ning vähemasti esialgu paistab, et AstraZeneca ja teiste viirusvektoripõhiste vaktsiinide efektiivsus on kõrgemgi, kui kliinilised katsed näitasid.

Vaktsiinide efektiivsuse võrdlus on pannud paljud inimesed küsima: miks ma peaksin laskma end immuniseerida AstraZeneca vaktsiiniga, kui selle efektiivsus jääb vaid alla 70 protsendi, samas kui esimesena turule tulnud Moderna ja Pfizer pakuvad koguni 94–95-protsendilist kaitset?

Nagu kirjutab The Economist, tuleb siiski silmas pidada, et need arvud pärinevad kliinilistest katsetest ning võivad kohati öelda rohkem katsete endi kui vaktsiinide kohta. Näiteks on võimalik, et ühes uuringus loetakse koroonapositiivseks vaid nõrkade sümptomite esinemine, teistes neid ei arvestata. Samuti võib tulemusi mõjutada suuremahuliste kolmanda faasi katsete tegemise koht – AstraZeneca tegi oma katsed Brasiilias ja Ühendkuningriigis, kus levisid tolleks ajaks vaktsineerimise tõhusust vähendavad viirusvariandid.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles