Suur asi - Hiina ja Venemaa teatasid, et plaanivad Kuule kosmosejaama (8)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
February 28, 2021, California, USA: Southwest flight 1077 flying from Phoenix to Ontario is silhouetted in front of an almost full Moon in Moreno Valley on Sunday, February 28, 2021. (Credit Image: © Terry Pierson/Orange County Register via ZUMA Wire)
February 28, 2021, California, USA: Southwest flight 1077 flying from Phoenix to Ontario is silhouetted in front of an almost full Moon in Moreno Valley on Sunday, February 28, 2021. (Credit Image: © Terry Pierson/Orange County Register via ZUMA Wire) Foto: Terry Pierson/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos teatel on nad sõlminud koostööleppe Hiina Riikliku Kosmoseadministratsiooniga, et rajada uued uurimisjaamad nii Kuu pinnale kui ka orbiidile.

Teate kohaselt võimaldataks jaamale ligipääsu ka teistele riikidele, kuid jaama planeerimine, disain, ehitus ja töös hoidmine jagatakse Hiina ja Venemaa vahel. Rahvusvaheline Kuu-teadusbaas oleks platvorm, kust saaks läbi viia nii fundamentaalsemaid Kuu-uuringuid, kosmoseavastuse toetamist kui ka sealsete ressursside võimaliku kasutuselevõtuga seotud rakenduslikumaid analüüse, kirjutab BBC.

Nagu kirjutab The Verge, peaks sellest saama eksperimentaalsete uurimisrajatiste kompleks, millest peaks saama toetada pikaajalisi mehitamata operatsioone, aga pikemas perspektiivis ka mehitatud missioone.

Kosmosetööstuse analüütik Chen Lan ütles AFP uudisteagentuurile, et see projekt on igal juhul «suur asi», kuna see on suurim rahvusvaheline kosmosekoostöö, millega Hiina seni seotud on olnud. Viimastel aastatel on Hiina agressiivselt oma kosmosevaldkonna osalust laiendanud. Üks olulisemaid edusamme oli näiteks läinud detsembris õnnestunud Chang’e-5 missiooni Kuu pinnaseproovi Maale tagasi toomine.

Viimastel aastatel taaselavnenud kosmoseavastuse tuhina sees on ka huvi uute mehitatud Kuu-missioonide ning ka võimaliku püsibaasi osas taas aktuaalseks tõusnud. Nii on ka näiteks Euroopa Kosmoseagentuuri juht Jan Wörner korduvalt rääkinud nn Kuu-küla loomise mõttest. USA aga plaanib mehitatud Kuu-lendu taas 2024. aastaks. Tolle missiooni nimeks on Artemis ning selles osaleb ka Eesti firma Chrystalspace oma kosmosekaameratega. Lisaks plaanitakse 2024. aastaks Kuu orbiidile ka kosmosejaama nimega Lunar Gateway.

Kui Venemaa on seni osalenud koos USAga näiteks Rahvusvahelise Kosmosejaama käitamises, siis Kuu-suunal on ta koostöö osas tõrges - hetkel on Artemisega liitunud lisaks USA-le veel üheksa riiki, kuid Venemaad nende seast ei leia.

Viimane mehitatud kosmosemissioon toimus 1972. aastal.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles