ülevaade Uuring süüdistab Hiinat genotsiidis (1)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Naistepäeval toimunud meeleavaldus Hiina ja Türgi väljaandmisleppe vastu Istanbulis. Vastutasuks muu hulgas koroonavaktsiini tarnete eest nõuab Hiina Türgilt uiguuride väljaandmist. 
Naistepäeval toimunud meeleavaldus Hiina ja Türgi väljaandmisleppe vastu Istanbulis. Vastutasuks muu hulgas koroonavaktsiini tarnete eest nõuab Hiina Türgilt uiguuride väljaandmist. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides baseeruv mõttekoda Newlines Institute for Strategy and Policy leidis koosloomes rohkem kui 30 rahvusvahelise eksperdiga, et Hiina on otseselt vastutav uiguuride genotsiidi eest ja rikkunud ÜRO genotsiidikonventsiooni kõiki punkte.

«Aruande järeldus on, et Hiina Rahvavabariik kannab otsest vastutust 1948. aasta genotsiidikonventsiooni iga punkti rikkumise eest,» seisis teisipäeval avaldatud raportis.

Inimõiguslaste hinnangul peetakse Xinjiangi vangilaagrites kinni vähemalt miljonit uiguuri ja teisi moslemivähemuste esindajaid.

«Vangivalvuritele on seletatud, et süsteem jääb paika seniks, kuni kõik vähemusrahvused on kadunud ja moslemirahvused välja surnud,» kirjutatakse raportis, mis tõi välja ka Hiina tippametnike seisukoha laagrite suhtes: lõpetada uiguuride eksistents, hävitada nende juured ja kogu pärimus, sest «nad on umbrohi, mis tuleb pestitsiidiga tervest viljast eemaldada».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles