Liimets kohutus Ühendkuningriigi välisministri Dominic Raabiga (4)

BNS
Copy
Dominic Raab ja Eva-Maria Liimets.
Dominic Raab ja Eva-Maria Liimets. Foto: Marko Mumm

Balti riikide välisministrid arutasid Eestisse visiidile saabunud Ühendkuningriigi välisministri Dominic Raabiga koostööd, ühisavalduses rõhutasid ministrid, et seisavad ühiselt demokraatlike väärtuste ja ning kliimamuutustega võitlemise eest.

Kolmapäeval Eestisse visiidile saabunud Ühendkuningriigi välisministri Dominic Raab kohtus välisminister Eva-Maria Liimetsa ning Läti ja Leedu välisministrite Edgars Rinkēvičsi ja Gabrielius Landsbergisega, edastas välisministeerium.

Kohtumisel arutati võimalusi tihedamaks koostööd Ühendkuningriigi ja Balti riikide vahel. Olulise teemana oli kõne all ka Euroopa julgeolek, sealhulgas Venemaa, Ukraina ja Valgevene küsimused.

«Rõhutasin oma kolleegidele vajadust jätkuvalt aidata idapartnerlusriike nende valitud teel demokraatlike reformide elluviimisel, kodanikuühiskonna kaasamisel ning majanduse kaasajastamisel. Peame toetama Ukrainat ka nende territoriaalse terviklikkuse taastamisel ning hoidma Valgevene olukorda jätkuvalt rahvusvahelise tähelepanu keskmes,» ütles Liimets.

Ministrid käsitlesid ka rahvusvahelise julgeoleku teemasid – kohtumisel lepiti kokku, et tugevdatakse veelgi koostööd NATOs, räägiti Atlandi-ülestest suhetest ja kliimatemaatikast. Küberküsimustes rõhutasime samameelsete riikide praktilise koostöö ja infovahetuse tähtsust, sest üheskoos tegutsedes oleme ohtude vastu paremini kaitstud,» sõnas Liimets.       

Lisaks leppisid ministrid ühisavalduses kokku jätkata tööd demokraatlike väärtuste, inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse austamise kindlustamisel ning edasistes jõupingutustes meediavabaduse kaitsmisel ja valeinformatsiooni leviku vastu võitlemisel. Samuti kinnitasid välisministrid kliimamuutustega võitlemise ja heitkoguste vähendamise eesmärkide suurendamise olulisust enne ÜRO kliimakonverentsi COP26, mis toimub Glasgow’s selle aasta novembris.

«Loomulikult käsitlesime ka COVID-19 pandeemiaga seonduvaid teemasid. Olime ühel meelel, et praegu on oluline vaktsineerimisega kiiresti edasi liikuda ja ka üksteise õnnestumistest õppida. Arutasime ka seda, kuidas teha vaktsiinid kättesaadavaks maailma vähem arenenud riikidele,» rääkis välisminister.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles