REGIONAALARENG Merli Reidolf: kohalikud ressursid näitavad teed innovatsioonini

Merli Reidolf
, Tallinna Tehnikaülikooli ärikorralduse instituudi direktori asetäitja
Copy
Merli Reidorf
Merli Reidorf Foto: Erakogu

Uuenduste allikad võivad maapiirkondades olla väga erinevad kohalikud ressursid: toore, kapital ja tööjõud, aga ka mittemateriaalsed vahendid nagu sotsiaalsed sidemed ja kogukond, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli ärikorralduse instituudi asejuht Merli Reidolf.

Kuigi enamlevinud innovatsiooniteooriate järgi ei ole maapiirkonnad uuendusi soodustavad keskkonnad, võib avatud silmadega vaadates ka sealt leida loovaid lahendusi.

Innovatsiooni puhul ei ole tegu ainult tehnoloogilise väljakutsega. Levinud on arusaam, et suuremates keskustes, kus tihedalt leidub edukaid innovaatilisi ettevõtteid, ülikoole ja haritud inimesi, on innovatsiooni määr kõrgem. Erinevad innovatsiooniteooriad toovad muuhulgas välja, et teiste faktorite seas mõjutavad ettevõtte uuenduslikkust ka asukoht ja ümbritsevad tingimused. Loogilise jätkuna võib seega maapiirkonnad kohe kõrvale jätta, sest sealsetest ettevõtetest justkui suurt midagi ei oodata. Tegelikkuses sõltub palju sellest, mida mõõta ja innovatsiooniks lugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles