Ott Oja: järgmisena terendub vaimse tervise kollaps (11)

Ott Oja
, Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni juhataja
Copy
Ott Oja.
Ott Oja. Foto: Erakogu

Aastaga saavutanud edusammud teadmistes ja relvades koroonaviiruse vastu võitlemisel on kontrollimatu viiruselevikuga maha mängitud. Seisame äärmiselt tumeda kevade lävepakul, kirjutab Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni juhataja Ott Oja.

Vabariigi sünnipäeva eelõhtul ütles peaminister Kaja Kallas, et viirusega võideldes peame kaitsma ka nähtamatuid ohvreid – neid, kelle sotsiaalne turvalisus on ohus, kelle koduseinte vahel peitub vägivald, kelle vaimne tervis on kannatanud ja kelle haridusteel on tekkinud lüngad. Mõlemad valitsused on vältinud pärast eelmist kevadet uuesti rangete piirangute kehtestamist, põhjendades seda suurte eelarveliste kulude, majanduslike kaotuste ning sotsiaalsete ja vaimse tervise kahjudega. Tõesti, ränkade piirangute mõjul katkevad sotsiaalsed kontaktid, kasvab ettearvamatus ja majanduslik ebakindlus, tõuseb stressitase ja kannatab turvatunne. Selle mõjul süveneb ühiskonnas läbivalt vaimse tervise probleemide oht. Kuid lisaks karmidele piirangutele on sama mõju ka viirusel endal, kui see meie keskel laialdaselt vohab.

Eelmisel kevadel koostatud raportis kirjutasid Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni eksperdid, et inimeste vaimse tervise huvides on oluline hoida füüsilise eraldatuse periood nii lühike kui võimalik, kuid nii pikk kui vajalik, et kontrollida viiruse levikut – vastasel juhul ei suuda me kaitsta ka vaimset tervist. Inimesed vajavad turvatunnet, turvalised keskkonnad on aga Eestis kokku kuivanud ning asendunud igal pool varitseva koroonaohuga. Rahva vaimse tervise huvides on hädavajalik saada viiruse levik kontrolli alla nii kiiresti kui võimalik.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles