Eesti andis Lõuna-Sudaanile humanitaarabi 50 000 eurot

BNS
Copy
Abivajajad Lõuna-Sudaanis.
Abivajajad Lõuna-Sudaanis. Foto: AP/Scanpix

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles neljapäeval ÜRO Julgeolekunõukogus USA eesistumise kõrgetasemelisel avatud kohtumisel nälja ja konflikti teemal, et Eesti eraldas Lõuna-Sudaani humanitaarikriisi leevendamiseks 50 000 eurot.

Istungi ajend oli eeskätt COVID-19 pandeemiast ja konfliktidest põhjustatud näljahädad mitmel pool maailmas, teatas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

«Elanikkonna tahtlik näljutamine sõjalise vahendina on raske sõjakuritegu,» ütles oma Liimets. «Nii on see sätestatud ka Rahvusvahelise Kriminaalkohtu Rooma statuudi muudatuses ning ma kutsun kõiki riike üles seda ratifitseerima.»

Eraldi keskendus välisminister oma sõnavõtus halvenenud humanitaarolukorrale Lõuna-Sudaanis. «Sealsete inimeste toiduga kindlustatus on aegade halvimas seisus. Seetõttu vajavad nad rahvusvahelise kogukonna abi ning mul on hea meel, et ka Eesti otsustas teha Maailma Toiduprogrammile oma annetuse, et sealset olukorda leevendada,» sõnas minister.

Lisaks väljendas minister muret Etioopias toimuva üle. «Etioopia valitsus peab veelgi enam pingutama, et aidata Tigray regiooni elanikke, kus miljonid inimesed vajavad kiiresti toitu, vett, kaitset ja hädavajalikke teenuseid. Samuti on äärmiselt murettekitavad teated julmadest inimõiguste rikkumistest, mille selgitamiseks pean oluliseks viia läbi sõltumatu uurimine.»

Näljahädaga võitleb ka Afganistan. Talibani ja Afganistani võimude rahuläbirääkimiste seiskumine ja lokkav vägivald kogu riigis takistab tõsiselt humanitaarabi jõudmist abivajajateni.

«Kõigi julgeolekunõukogu liikmete kohustus on ennetada nälja- ja humanitaarkriise, aga neile ka reageerida,» ütles  Liimets.

Istungil kõnelesid lisaks julgeolekunõukogu liikmesriikide esindajatele ÜRO peasekretär António Guterres, Maailma Toiduprogrammi direktor David Beasley ning Oxfami tegevjuht Gabriela Bucher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles