Välismaa mees lammutab Valga depressiooni

Villu Päärt
, reporter
Copy
Valga vallaarhitekt Jiří Tintěra.
Valga vallaarhitekt Jiří Tintěra. Foto: Margus Ansu

Tšehh Jiří Tintěra on äsja järjest võitnud arhitektuuri aastapreemia ja riigi kultuuripreemia. Küsimus, millele ta Valgas vastust otsib on: kust leida rõõmu, kui kõik tahavad ära joosta?

See paratamatus, et Tallinn nagu suur tolmuimeja Eestist inimesi kokku imeb, tõi pähe küsimuse, mida siis kohalik omavalitsus saab teha linnaruumiga, et inimesed nii palju ära ei koliks.

Ta alustas sõnastamisest, sest tihti ei julge väikelinnad oma probleeme üldse kirja panna. Kohalikele poliitikutele valus teema, raske on tunnistada, et midagi on valesti.

Nii on Tintěra hinnangul väikelinnadel tavaliselt kombeks oodata, et linna kõrvale kerkiks suur tehas, kus inimesed saaks tööd, elu läheks õitsema. Aga see tehas võib jääda tulemata, ja kui ta ka tuleb, võib minna sama kiiresti kui tuli, kui mingit toetusmeede otsa saab.

«Pidev ootamine takistab olukorraga leppimist. Kuidas leppida sellega, et Valga on nüüd kolmandiku väiksem kui 30 aastat tagasi? Aga mis siis? Teeme kõik selleks, et kõikide allesjäänute jaoks on Valga parim koht maailmas, unustame need 6500 inimest, kes on ära läinud. Neid ei ole mõistlik tagasi oodata,» ütleb Tintěra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles