Mürgistusennetusnädalal on tähelepanu mürgistusohtudel

BNS
Copy
Mürgine seen: punane kärbseseen.
Mürgine seen: punane kärbseseen. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Terviseameti mürgistusteabekeskuse teatel on märtsi kolmas nädal mürgistusennetusnädal, millega pööratakse tähelepanu enamlevinud ohtudele ja antakse soovitusi nende vältimiseks.

«Mürgistusennetusnädalal keskendume mürgistustele, mida on aasta jooksul kõige enam juhtunud ning jagame nõu, kuidas mürgistusohte vältida. Fookuses on seentest ja ravimitest tingitud mürgistused ning alla üheaastaste lastega juhtuvad mürgistusõnnetused,» ütles teabekeskuse juht Mare Oder.

Eelmisel aastal tehti mürgistusinfoliinile umbes 4000 kõnet, mida oli umbes 1000 võrra rohkem kui aasta varem. Pöördumiste kasvu on tinginud teadlikkuse tõus mürgistusinfoliinist, aga ka mürgistusjuhtumite sagenemine.

Eestis juhtub aastas umbes 6100 mürgistusõnnetust, kus kannatanu pöördub haiglasse. Osad neist juhtumitest ei vaja tegelikult haiglaravi, vaid piisab kodusest ravist mürgistusinfoliini 16662 spetsialisti nõuande järgi.

Jätkuvalt on kõige enam mürgistusõnnetusi seotud kuni kolmeaastaste lastega. Kasvanud on alla aasta vanuste lastega toimunud mürgituste arv. Üle 90 protsendi mürgistusõnnetustest juhtub kodudes.

Teisipäeval on vaatluse all alla üheaastaste lastega juhtuvad mürgistused ja nende ennetamine, kolmapäeval on kõne all seentest tingitud mürgistused ja neist hoidumine ning neljapäeval ravimitest tingitud mürgistused ja nende vältimine.

Eestis tegutseb ööpäevaringne mürgistusinfoliin 16662, kust saab alati abi küsida, kui mürgistus on juhtunud või kahtlustatakse selle toimumist. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga. Välisriigist helistades on number +372 794 3794.

«Mürgistusinfoliinile võib helistada mistahes mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Olgu see seotud kodukeemia, taimekaitsevahendite, väetiste, putuka- ja näriliste tõrjevahendite, kosmeetika, loodustoodete, ravimite, narkootiliste ainete, seente, taimede, marjade, mürgiste loomade hammustuste, mürkgaaside, alkoholi või reisidel tekkinud mürgistustega,» rääkis Mare Oder.

Mürgistusteabekeskuse missioon on mürgistusjuhtumitest tingitud haigestumiste, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ning mürgistusalase info kättesaadavuse edendamine. Terviseameti mürgistusteabekeskus on liitunud «Aga mina» eeskujuliikumisega, mille tegevused toetavad tervislikuma ja turvalisema tuleviku kujundamist.

Mürgistusennetusnädal toimub igal aastal märtsi kolmandal nädalal ja sellega tähistatakse maailma esimese mürgistusteabekeskuse käivitamist Ameerikas 1961. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles