Riigikogus hakatakse alaealiste seksuaalelu küsimusi arutama järgmisel nädalal (6)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Jaanus Karilaiu (KE) sõnul asub komisjon pikaaegse Nõmme Kalju jalgpallitreeneri Fredo Aurelio Getulio skandaalist puhkenud poliitilise ja seadusloomelise järellainetusega tegelema järgmisel nädalal.

Pärast seda, kui avalikkuse ette tulid mitmed juhtumid, kus brasiillasest vutitreener asus aastate jooksul intiimsuhtesse mitme alaealise (ühel juhul suisa 14-aastase tüdrukuga) naisjalgpalluriga, on kasvanud ühiskondlik surve tõsta seksuaalelu legaalset alampiiri seniselt 14 eluaastalt kõrgemale.

Veebruaris esitas EKRE eelnõu piiri tõstmiseks 16 eluaastale, kuid justiitsminister Maris Lauri (RE) sõnul on eelnõus mitmed karistusõiguslikud vastuolud.

Õiguskomisjonis on valdkonna ekspertide kuulamine kavandatud 23. märtsile ja kõigepealt vaadatakse süvitsi seksuaalse väärkohtlemise kuriteokoosseise ja senist kohtupraktikat, kinnitas Karilaid.

«Lisaks kuulame ära prokurörid ja kohtunikud. Alles siis saame vastavaid õigusnorme vajadusel täiendada või täpsustada. Iga juhul tuleb senisest rohkem tagada (eriti noortele) turvaline kasvu-ja arengukeskkond. Pervertide tabamiseks ei piisa ainult karistusnormidest vaid see on otseselt seotud ka kogukonna ja kodanikuühiskonna valvefiltritega. Seda kõike peab vaatama koostoimes,» rõhutas Karilaid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles