Tarmo Pikner: sajandi märksõna «varustuskindlus»

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Tarmo Pikner.
Tarmo Pikner. Foto: Erik Prozes

Äsjase emakeelepäeva puhul ei hakka ma uut sõna välja mõtlema, vaid laiendan juba käibeloleva mõistet. Sõna «varustuskindlus» on meile tuttav energeetika valdkonnast. Leian olevat sobiva kasutada sama väljendit teisteski valdkondades, iseäranis praeguses kriisiolukorras, kirjutab kolumnist Tarmo Pikner.

Koroonakriisis avaldub selgelt meditsiini varustuskindluse puudulikkus. Kui juba appikarje tuleb sellistelt korüfeedelt nagu Peep Talving ja Arkadi Popov – erakorraline abi on löögi all –, peab olukord olema hull. Meditsiini varustuskindluse tagamiseks on suur puudus arstidest, õdedest, põetajatest – teisisõnu, koolitatud inimestest. Ja kui uskuda perifeeria korüfeed, Tõstamaa perearsti Madis Veskimäge (ja mina usun), siis on puudus ka perearstidel töövahenditest (ridade vahelt võib välja lugeda, et ka teadmistest ja tahtmisest). Kummalisel kombel sõnastas just Veskimägi Talvingu probleemi olemuse: perearstid peaksid suutma ära lahendada paljud esmatasandi meditsiini probleemid, vähendades EMO ja eriarstide koormust. Pimesooleoperatsioon ei peaks just perearsti pädevusse kuuluma, kuid mõned lihtsamad operatsioonid küll.

Kas poleks aeg teha perearstinduse süsteemi revisjon ja hakata seda ajakohastama? Saan aru, et valdkond kuulub Tanel Kiige pädevusse, kuuldes aga tema umbes kümmet päheõpitud lauset, mis sobivad vastuseks ükskõik millisele küsimusele, on vähe lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles