Riigikaitsekomisjon tutvus Eesti kaitseväelaste igapäevateenistusega Afganistanis

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikaitsekomisjoni liikmed mullusel töövisiidil Afganistanis
Riigikaitsekomisjoni liikmed mullusel töövisiidil Afganistanis Foto: Riigikogu kantselei

Riigikaitsekomisjoni delegatsioon alustas laupäeval töövisiiti Afganistani, tutvudes Helmandi provintsis teeniva Eesti jalaväekompanii Estcoy-13 ja logistilise toetusüksuse tegevusega.

«Visiidi kavas olnud poolteist päeva Wahidi patrullbaasis aitavad kindlasti paremini mõista meie kaitseväelaste igapäevateenistuse olemust välismissioonil,» kinnitas komisjoni esimees Mati Raidma. «Selliste kohtumiste käigus tekkinud ideede ja kitsaskohtade kaardistamine annab omakorda riigikaitsekomisjonile võimaluse algatada arutelusid ning vajadusel ka seadusmuudatusi, et riigipoolset tuge missioonidel osalevatele kaitseväelastele tõhustada,» vahendas Raidma sõnu riigikogu pressiesindaja.

«Meestel ja naistel, kes oma teenistuse kaudu välismissioonidel pühenduvad täielikult Eesti riigi  ja seeläbi meie kõigi julgeolekuhuvide kaitsele, peab olema ka igakülgne riigipoolne toetus,» oli Raidma veendunud.

Kohtumistel Helmandi väekoondise ülema brigaadikindral Patrick Sandersi ja Edela regionaalse väejuhatuse aseülema brigaadikindral Nicholas Welchiga tõid viimased välja Eesti üksuste hea distsipliini ja kõrge professionaalsuse, mis on nende kinnitusel eeskujuks ka teistele liitlastele.

Riigikaitsekomisjon kohtus ka Helmandi provintsi kuberneri Gulab Mangaliga, kellega arutati, kuidas edeneb julgeolekuvastutuse üleandmine ja milline on selle mõju provintsi igapäevaelule. Mangal tunnustas kõrgelt Eesti kaitseväelaste tegevust ja Eesti toetusprojekte Helmandi tsiviilarengusse. Mangal rõhutas, et Helmandi elanikele tuleb sisendada usku, et koalitsioonivägede väljatõmbamine ei tähenda Afganistani unustamist, vaid et rahvusvahelisel kogukonnal on kavas toetada Afganistani ülesehitamist pikaaegselt.

Riigikaitsekomisjoni visiidi eesmärk on saada ülevaade Eesti kaitseväelaste tegevusest Afganistanis, tutvuda kohapealsete arengutega Helmandis ja riigis tervikuna. Viimati külastas riigikaitsekomisjoni delegatsioon Afganistanis teenivaid kaitseväelasi 2010. aastal Riigikogu eelmise koosseisu ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles