GALERII Saksa hävitajatel täitus Eestis õhuturvet tagades sada treeningmissiooni

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy

Jaanuaris Ämarist kaheksandat korda Balti riikide õhuruumi turvamist alustanud Saksamaa õhuväe Eurofighter hävitajad on teinud tänaseks Ämari lennubaasist kokku 101 treeningmissiooni ning käinud tuvastamas viit lennuvahendit.

«Meie missioon õnnestus 100% ja koostöö eestlastega, nagu ka varasematel aastatel, oli suurepärane,» ütles jaanuarist õhuturbeüksust juhtinud kolonelleitnant Stefan Auer lisades, et tema jäi missiooniga väga rahule.

«Nagu ma ise aastatel 2018 ja 2019 kogesin, tagab Eesti kaitseväe toetus ja koostöö silmapaistva aluse meie operatsioonidele Ämarist,» lisas märtsis eelmiselt kontingendi ülemalt juhtimise üle võtnud kolonelleitnant Sören Richter.

Saksa õhuväelased osalevad missioonil juba kaheksandat korda. Tegemist on enim Balti riikide õhuruumi turvamiseks Eestis käinud üksusega.

«Meie Eurofighterid saadavad selge sõnumi Eesti liitlastele: me oleme valves ja valvsad, et tagada läbi õhuturbelendude Baltimaade taeva turvalisus ja puutumatus,» ütles kolonelleitnant Richter.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO Balti riikide õhuturbemissiooni teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus, kus hetkel valvab õhuruumi Itaalia üksus hävitajatega Eurofighter Typhoon. Itaalia õhuvägi võtab ka Ämarist mai alguses valvekorra üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles