Raivo Uibo: veel kord immuunsusest (2)

Raivo Uibo
, TÜ bio- ja siirdemeditsiini immunoloogia professor, akadeemik
Copy
Akadeemik Raivo Uibo Tartu Tamme gümnaasiumis õpilastele oma valdkonda tutvustamas.
Akadeemik Raivo Uibo Tartu Tamme gümnaasiumis õpilastele oma valdkonda tutvustamas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Immuunsüsteemi talitlusel on suured indiviididevahelised erinevused, kirjutab TÜ bio- ja siirdemeditsiini immunoloogia professor, akadeemik Raivo Uibo.

SARS-CoV-2 pidurdamatu levik meie planeedil on muutnud kõigi elu väga oluliselt. On toimunud põhimõttelised muutused miljonite inimeste elukorralduses, on toimunud kardinaalsed nihked suhtumises tulevikku, ühiskonna arenguperspektiividesse, ümbritsevasse keskkonda ja uutesse tehnoloogiatesse. On esile kerkinud inimloomuse väga erinevad tahud, on tekkinud rida põhjendamatute uskumuste voogusid, tulnud on uued tõekuulutajad, uued pessimistide ja optimistide kogukonnad, kes samas oma veendumuste tagapõhjast isegi päris hästi ei saa aru.

Kõigele sellele vaatamata on tekkinud olukord, et teadusesse on hakatud suhtuma palju suurema usaldusega, kui see oli aasta-paari eest. Vaevalt on selle ainsaks põhjuseks teadlaste lähenemine ühiskonna kõige erinevamatele kihtidele, nende suurenenud valmisolek seletada lihtkeelselt ümber neid protsesse ja saavutusi, mis on otseselt teadusuuringutega seotud. Ju on inimkond kõigis oma osades hakanud aru saama, et vaid teaduspõhine praktiline tegevus garanteerib meile jätkusuutliku arengu ja viib kriisiolukordades võimalike optimaalsete lahendusteni.

Siinjuures olen immunoloogina eeskätt rahul, et järjest rohkem käsitletakse küsimusi, mis puudutavad meie immuunsüsteemi osa organismi kaitses kahjulike välismõjutuste eest. Seekord siis SARS-CoV-2 eest. Tõepoolest, praegu mõistavad kõik, et SARS-CoV-2 omaduste kõrval on haiguse tekkes väga oluline teada, missugused on nakatunud organismi immuunsüsteemi talitluse iseärasused. Enamikule on saanud selgeks seegi, et ei ole mõtet oodata olukorda, mil meie immuunsüsteemi eripärad ühel või teisel viisil esile tulevad, vaid ikkagi asuda tegutsema selge plaaniga immuunsüsteemi aktiveerida nii, et meil oleksid valmis kaitsemehhanismid ohtliku SARS-CoV-2 vastu. Seega lasta end vaktsineerida. Sest see on praegu ainus efektiivne viis, et eluohtlikku haigestumist vältida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles