Soomes hakataksegi puudest lõnga ketrama (2)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Puidumassi füüsikalisel töötlemisel saadud ketruskõlblik kiud. 
Puidumassi füüsikalisel töötlemisel saadud ketruskõlblik kiud. Foto: Spinnova

Kas puidust saab teha kiudusid nii, et sellega ei kaasne mahukat keemilist reostust ja keskkonnaprobleeme? Tuleb välja, et saab. Soome ettevõte Spinnova on sellega hakkama saanud. Jyväskylas avatakse peagi uus tehas, mis jäätmevabalt ning põhiliselt vaid füüsikalisi protsesse kasutades suudab puidust (aga ka muust tselluloosirikkast toorainest) valmistada riiete tootmiseks sobivat kiudu.

Tõsi, ka paberitootmiseks on vaja puit kiududeks teha, kuid selles protsessis kasutatakse keskkonnaohtlikke kemikaale ning paberi valmistamiseks toodetavad kiud ei ole kedratavad. Ka ei eelda me paberikiududelt, et need vees koos püsiksid.

Kangakudumiseks sobivaid kiudusid on puidust tehtud 19. sajandist alates. Toona leiti lahendus, kuidas saada mitmesugust puitu keemiliselt töödeldes tulemuseks materjal, mis võiks asendada siidi. See materjal oli viskoos. Sellise «kunstsiidi» patent pärineb 1894. aastast. Puitu töödeldakse esmalt tugevas leeliselahuses. Seejärel lahustatakse leelises töödeldud tselluloos süsinikdisulfiidis ning tekkinud ühend – ksantaat – muutub uuesti tselluloosiks, kui see pritsitakse läbi peenikese düüsi väävelhappesse. Seal tekibki uuesti tselluloosikiud, nüüd aga juba siidjalt pehme, kortsuvam ja kuuma kartvam kui tselluloos – viskoos. Viskoosi tootmine sai hoo sisse juba 20. sajandi algul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles