Eero Merilind, Jaanus Pikani: kuidas jõuda Eesti ühiskonna kiire taasavamiseni? (3)

Copy
Vaktsineerimata on veel üle 200 000 ealise peamise riskigrupi esindaja.
Vaktsineerimata on veel üle 200 000 ealise peamise riskigrupi esindaja. Foto: Marko Saarm

Viirust ei ole võimalik kontrollida ega täielikult ühiskonnast elimineerida, kirjutavad perearst Eero Merilind ja tervishoiu ekspert Jaanus Pikani.

Läinud aasta oktoobri alguses allkirjastasid kolm maailma tippteadlast Great Barringtoni deklaratsiooni, millega on tänaseks liitunud enam kui kolmteist tuhat teadlast ja üle neljakümne tuhande meediku. Deklaratsiooni eestikeelne täistekst on allkirjastamiseks kättesaadav siin.

Deklaratsiooni põhiseisukohad on lihtsad ja selged. Koroonaviirust ei ole võimalik hävitada ega kontrolli alla saada. Pandeemia hääbub siis, kui ühiskonnas on tekkinud immuunsus, see tähendab, et mingi hulk inimesi on selle haiguse läbi põdenud või vaktsineeritud. Pole võimalik ega ka põhjendatud ühiskonda niikaua täielikult suletuna hoida, kuni vaktsiin kõikide inimesteni jõuab. Kui suur peab olema läbipõdenute või vaktsineeritute arv, pole täpselt teada. Eri teadlased pakuvad vahemikke paari­kümnest kaheksakümne protsendini. Tõenäoliselt jääb tõde kuskile keskele ja pandeemia peatamiseks populatsioonis piisab sellest, kui pooled täiskasvanutest on kas viirust põdenud või vaktsineeritud.

Kuidas saaks Eesti seda tänapäeva teaduse tippude ja praktikute poolt tunnustatud strateegiat realiseerida? See pole eriti keeruline. Selleks tuleb ellu viia kaks omavahel seotud põhimõtet: riskigruppide võimalikult kiire vaktsineerimine ja seejärel kogu muu elu võimalikult kiire ja täielik avamine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles