«Kevade plaan» – jumekas idee, aga palju küsitavusi (12)

Copy
Ettevõtja Indrek Kaing pakkus koos kaasamõtlejatega välja julge ­vahetuskauba: Eesti saab vaktsiini ja tootjad uuringuteks vajaminevaid andmeid.
Ettevõtja Indrek Kaing pakkus koos kaasamõtlejatega välja julge ­vahetuskauba: Eesti saab vaktsiini ja tootjad uuringuteks vajaminevaid andmeid. Foto: Bruce Cotler

Kogu Euroopas on seis vaktsiinidega kasin ning sel ja järgmisel nädalal saabub Eestisse oodatust vähem vaktsiinidoose. Olukorras võib tuua olulise muutuse hiljuti Euroopas müügiloa saanud ravimifirma Johnson & Johnson vaktsiini turule tulek. Et kindlustada võimalikult suure hulga uue vaktsiini siia jõudmist, pakkus ettevõtja Indrek Kaing koos kaasamõtlejatega välja julge vahetuskauba: Eesti saab vaktsiini ja tootjad uuringuteks vajaminevaid andmeid.

Nimelt kaasneb kõigi vaktsiinide ja ravimite turule tulemisega lisaks palju räägitud esimese, teise ja kolmanda faasi kliinilistele katsetele ka niinimetatud neljas faas, mis hõlmab endas terast jälgimist, kuidas vaktsiin reaalses massilises kasutuses toimib – miljonite inimeste peal võib välja tulla tulemusi, mida kolmandas faasis vaadeldud mõnikümmend tuhat inimest ei pruugi reeta.

Umbes samasuguse leppe sõlmis vaktsiinitootjatega ka Iisrael, kes saavutas sellega maailma suurima vaktsineerimisedu. Tõsi, lisaks võeti oma õlule ka osa Pfizeri juriidilisest vastutusest võimalike negatiivsete tagajärgede eest, mida Eesti tõenäoselt ei oleks valmis tegema. Küll aga pakuvad Eesti e-tervise rakendused nn neljanda faasi uuringutes üsnagi unikaalset võimalust, kuna võimaldavad suure osa sellistest andmetest kätte saada märkimisväärselt odavamalt ja hõlpsamini. Vaktsiiniuuringu tähe all saaks seejuures vaktsineerida aga ka suure hulga Eesti rahvast.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles