Maarja Vaino: meie esimesed triibulised (41)

Maarja Vaino
, kolumnist
Copy
Maarja Vaino
Maarja Vaino Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Praeguse valitsuse «triibuline nimekiri» ehk meeste ja naiste võrdne esindatus võib räägitud kasu asemel naistele hoopis kahju tuua, kirjutab kolumnist Maarja Vaino.

Kui president jaanuari lõpus kinnitas ametisse uue valitsuse, oli üks läbivaid teemasid naiste osakaal selles valitsuses. Mitte ainult peaminister ei ole esimest korda Eesti ajaloos naissoost. Kaja Kallase valitsuses on 15 ministrist seitse naised. Ikka ja jälle on rõhutatud: kunagi varem ei ole nii suurt naiste osakaalu valitsuses olnud. Veelgi enam – olukord on sisuliselt vastav n-ö triibulisele nimekirjale, kus sooliselt jagunevad ministriportfellid pooleks.

«Triibulised nimekirjad» on Eestis jutuks olnud pikemat aega, samuti see, et poliitikasse oleks vaja rohkem naisi. Nüüd on meie esimesed triibulised käes. Ja nagu Eduard Vilde jutustuses «Minu esimesed triibulised», tuleb ka meil möönda, et natuke valus on. Mitte sellepärast, et nimekirjas on võrdselt mehi ja naisi, vaid sellepärast, et võtmepositsioonil olevate naisministritega seotud kuvand ei ole just kõige parem. Kuidagi on juhtunud nii, et peaminister ja mõnedki teised naisministrid on osutunud kiiret tegutsemist nõudvas kriisiolukorras pigem negatiivsete naisstereotüüpide näiteks: silma torkab otsustusvõimetus, püüdlik soov meeldida (ennekõike väljendub see Euroopa Komisjoni regulatsioonide üliagaras järgimises), ebakindel suhtlusstiil jm. Abitus on silma torganud ka meie lähimatele naabritele, sest nii Läti kui ka Soome on pakkunud oma abikätt Eestis valitseva kriisiga toime tulemiseks.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles