Rein Lang: ABS, efektiivne pidur

Rein Lang
Copy
Rein Lang.
Rein Lang. Foto: Remo Tõnismäe

Peame suutma kehtestada selged reeglid andmete kogumiseks ja töötlemiseks, kirjutab justiitsminister aastatel 2005–2011 Rein Lang (RE).

Jutt ei ole mitte auto piduritest, vaid riigi administratiiv-bürokraatlikust süsteemist, edaspidi ABS. Sellest, mis pidurdab elu.

Nõukogude Liit ei varisenud kokku mitte ainult seepärast, et Marx eksis või keegi suurest punasest asjast valesti aru sai. Lihtsalt ABS jõudis oma arengus punkti, kus loodusseadused tegid oma töö. Eesti liigub minu arvates praegu ­samas suunas: ABS on hakanud sööma oma saba. Meie ees on sama reha.

Meil on käepärast kaks suurepärast ABSi toimimise näidet: vaktsineerimise korraldamine ja pakendiringlus. Mõlema puhul korraldab ABS etendust, kus suhtekorraldajate leegioni abiga üritatakse meid veenda, et õnn on õuele teel.

Vaktsineerimise kohta seletatakse, kuidas ABS kangelaslikult toodab mingeid nimekirju. Takistuseks olevat vaid andmete puudumine. Keegi ikka kurdab, kuidas ta midagi teha ei saa, sest ta midagi ei tea ja talle ei öelda. Minu parima teadmise järgi on Eestis juba ammu loodud täna täiesti toimiv perearstisüsteem oma nimistutega. Lausa seaduse alusel on loodud rahvastikuregister. Mis võiks küll takistada pere­arstinimistute ja ­rahvastikuregistri liidestamist? Meil on terviseamet, kes saab vaktsiine ning jagab need laiali, ja perearstid, kes vist ikka oskavad neid süstida. Järjekorra määrab poliitiline otsus, mille perearstidele teadaandmine ei tohiks ka olla ülearu keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles